Sidor

tisdag 16 februari 2010

Krisen inom den parlamentariska demokratin


Det varnas nu från många håll om att nyheterna om moderaternas valfusk kommer att späda på ett ökat politikerförakt. Det viktiga verkar vara att förhindra denna påspädning genom att snabbt få bort nyheten från massmedia, som Ulf Bjereld säger:
"Fusket inom de moderata provvalen kan bidra till ett ökat politikerförakt. Det är därför viktigt att Moderaterna reder ut frågan på allvar, gärna genom en oberoende utredare."
Bjereld skriver inte i klara ordalag att det vore bra om nyheten kom i mediaskugga, men budskapet ligger implicit i att det vore bra om affären snabbt reds ut och klaras upp. Problemet kan dock ligga i själva systemets kärna, och då hjälper det naturligtvis inte om oberoende utredare klarar upp enskilda fall.

Mygel och röta frodas i instängda korridorer, där förtroendemän succesivt byter ut sitt förtroendemandat till incestuösa experter. Politikerförraktet växer från gräsrötterna, och är som sådan en faktor att verkligen tas på allvar. Den kan inte gömmas i några temporära skuggor, ty det är ett ständigt besviket bakgrundsbrus av att demokratin allt mer äts upp innefrån av karriärism och världsfrånvänt klassförakt. Demokratin metamorfosas till ett spektakel för experter, och folk tappar tilltron och därmed sitt intresse. Det är den borgerliga demokratins verkliga problem; dess vulgära individualisering av politiken, som leder till en underminering av demokratin - en tummelplats för just kollektiva identiteter i motsättningar.

Tyvärr är den svenska, och även den europeiska vänstern handfallna att på allvar utgöra ett verkligt alternativ till den borgerliga demokratin. Utanför Vänsterpartiet har de otaliga små vänsterpartierna svårt att ingå i någon enhetsfront för att utmana rikdagspartiet. Kvar blir soffliggarpartier och allehanda missnöjespartier som lyckas fånga upp den folkliga protesten. Det är inte för intet högerextrema partier går på frammarsch återigen i Europa.

Det är där den samtida ironin ligger; hur folk tvingas vända sig till högerextrema, med dess bristande demokratisk idéer, för att få utlopp för sitt demokratiska patos.


Bloggat: Svensson, Jinge, Mary Jensen, Peter Andersson

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Muslimer som hävstång i valrörelsen, Kaj Raving skriver Bra möte och ett gott skratt, vsfstockholm skriver Exklusivt: intervju med Stockholms bästa Flamman-försäljare, loaderrorready skriver Veckans Varning

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com