Sidor

måndag 8 februari 2010

Kurt Wered som skön nätteater

I slutet av förra året, i samband med att ett fåtal kvasi-intellektuella på dåvarande Fib-Forum lockats av den radikalkonservative bloggaren Oskorei, blev en man vid namn Kurt Wered vän med ett stort antal fibbare och kulturella personligheter på Facebook. Nu har Wered nästan 900 vänner, varav några lockats att skriva i hans Facebook-logg. Wered har även en helt egen Facebookgrupp som lobbar för att han skall få Leninpriset i Jan Myrdals fotspår.

Kurt Wered dök plötsligt upp på Facebook i samband med diskussionerna och avstängningen av Fib-Forum, samtidigt som jag ansåg det intressant att radikalkonservativa och intellektuella högerfolk lockas att nätverka med vänsterfolk. Vad är det som förbinder en konservativa höger med en progressiv vänster? I fallet Oskorei lockades ett fåtal personer från Fib-Forum med en kulturkonservativ prägel kryddat med kvasi-intellektuella ramar. Det var personer som halkat med Muhammed Omars och Lasse Wilhelmsons vulgära kritik mot Israel som inte sällan övergick i ren Förintelseförnekelse. Då var det enskilda kufar på ett öppet "vänster"-forum som ofta visade ett grundligt hat mot allt vad "vänster" idag står för, hos dem hade strävan till det intellektuella blivit patologisk överdriven så till den grad att allt som ifrågasätter "offentliga sanningar" per automatik är intressant. Det är en falsk intellektualism, som saknar all form av reflektion. Men hur är det med Kurt Wered, en skriftställare som producerat ett stort antal titlar på kort tid, så som; “Tungt artilleri“, “Idealisk misogyni“, “Mannen är första könet“, “Kontemplation och politik“, “Jag avlossar mina skarpaste ord“.

Jag hade inte hört talas om honom, och av kommentarerna på hans Facebook-logg så verkar varken fibbare eller andra veta vem han är. Via en länk hittade jag dock hans blogg, Tankesmedjan Wereds Vådligheter. Enligt sin profil:
"Jobbade med efterbrännkammaren till Viggen. Ägnar nu mycket av tiden till eget skriftställeri. Tidigare medlem i SAP men kallar mig nu radikalkonservativ. Verkade tidigare för samarbete mellan islamistiska och homoerotiska-vitalistiska krafter. Ogillar tjyvsamhället men tror på Hockeyn som fysisk fostran och andlig disciplin"
På hans blogg läste jag några inlägg där jag fann diverse hatiska skriftställningar gentemot en fördummad massa (eller pöbel), och bekräftade lakoniskt att Wered minsann var radikalkonservativ. Jag fann också en kritik mot masskonsumtion som på ett intressant sätt bekräftade min tes om varför det kan finnas en koppling till vänsterfolk. Men något stämde inte riktigt. Jag kunde nämligen inte hitta det förlag som Wereds blogg gör reklam för, och inte heller de personer som anges vara medförfattare (Erica Sagn och Karin Barbalander) till hans tankesmedja.

Efter några sökningar på nätet hittade jag dock en intressant text om fenomenet Kurt Wered av Rasmus Fleischer:
"Tankesmedjan Wereds Vådligheter, Anark förlag, nätverket Hedonistisk höger, samt även Kurt Weredsamfundet och den närstående tidskriften SUB/VERSIV, plus bloggen “Östra Götalands Fria Vidder“. Vilka mängder jobb som har lagts ner på att sätta samman hela föreställningen! Referenserna är i flera fall uppenbara – alla fattar att karaktären Kurt Wered i första hand bygger på Bo Cavefors. Ändå är det inte en parodi, inte i första hand. Syftet med hela projektet – vilka som än ligger bakom det – kan inte vara att förlöjliga. Då hade det tappat farten för länge sen. För att genomföra någonting så här grundligt krävs det någon form av kärlek till de idéer och fenomen som man leker med. Trollandet tar vid när Kurt Wered-klustret ansluts till andra kluster. Det sker dels aktivt, genom kommentarer på andras bloggar, dels i någon mån passivt genom att Tankesmedjan Wereds Vådligheter drar till sig udda figurer som en “honeypot”."
Det är sannerligen ett mästerligt stycke arbete som ligger bakom karaktären Wered, framför allt eftersom arbetet med bloggar, texter och intervjuer inte på ett självklart sätt förmedlar att det faktiskt är en illusion. Weredkaraktären har även lyckats få med en recension i Tidningen Kulturen. Rasmus Fleischer jämför Weredkaraktären som "nättrollandets ädla konst [som] till en ny typ av teater", och visst är det sublima i det satiriska arbetet mer konst än politisk polemik.

Det är det sublima som gör det konstnärliga i karaktären "Kurt Wered" intressant, man skulle rent av kunna påstå att det är det sublima som är konsten, ty den fungerar på ett plan mellan illusion och verklighet som gör att den reflekterar något verkligt. "Wered" återspeglar den radikalkonservativa mallen att tolka verkligheten, där satiren landar i det komiska ordflödet av kufiska termer och faktiska personligheter. Därmed kan Weredkaraktären säga något om radikalkonservatismen så som jag ursprungligen hade hoppats att den skulle, men inte som en verklig person utan som en konstnärlig reflektion. "Weredkaraktären" konkretiserar de radikalkonservativas otaliga ideologiska schatteringar, dess irrationella hat mot den breda massan, och dess kärlek till elitism på gränsen till esoterisk hängivenhet.

Utifrån ett marxistiskt perspektiv är konst som reflekterar verkligheten det som är det intressanta, och hos "Weredkaraktären" kan vi se hur klassapologetismen är kristalliserad, utan att förvanskas till karikatyr. Tolstoj skrev att en äkta typisering "hjälper oss att bättre skilja karaktärerna åt", men också där karaktären inte är en abstrakt typ utan individuell. Med "Weredkaraktären" blir detta mycket tydligt.


Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Redaktionen skriver Maktstrid splittrar SD i Landskrona, Jinge skriver Röda Korset – Osmakliga förmåner, loaderrorready skriver Veckans Varning, Anders_S skriver Mina drömmars stad, Mathias skriver Modern fascism: Laboratorium Italien

2 kommentarer:

Kurt Wered sa...

Efter Fleischers tramsiga kommentarer på Copyriot var det här antagligen det stolligaste jag läst om min person och verksamhet.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

:)

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com