Sidor

tisdag 9 februari 2010

Lavaldomen avslöjar klassamhället

Som mycket i vårt motsägelsefulla samhälle är tragedin kring Lavaldomen nästintill komisk. Först dömer AD till fördel för facket, och gav det godkänt att fortsätta liknande stridsåtgärder för att skydda gemensam arbetsrätt. Sedan skickade Svenskt Näringsliv Lavalfallet till EU där domstolen i strid mot svensk arbetsrätt dömde till nackdel för facket. Som en konsekvens av EG-domstolen bestämde sig AD att pröva fallet ännu en gång, och nu ångrade sig AD och dömde också till nackdel för facket och bestämde dessutom en rekordstor bötessumma mot facket. Facket skall alltså betala för något som AD dömde var helt rätt från början, borde det då inte i rättskaffens namn vara AD som gjorde fel?

Men egentligen visar detta AD:s meningslöshet i Sveriges arbetsmarknadspolitik, då den i slutändan kan kringgås bara Svenskt Näringsliv vill det. Svenskt Näringslivs intensiva klasskamp gentemot arbetarklassens intressen välkomnas självklart av vår egen borgerliga regering, som passar på efter Lavaldomen att försöka genom lagstiftning inskränka i svensk arbetsrätt i två viktiga punkter:

- Fackens rätt att fritt förhandla och teckna kollektivavtal med utländska företag.
- Fackens rätt att använda stridsåtgärder för att få ett avtal till stånd.

Det är historiska inskränkningar i arbetsrätten, som kommer att leda till att olika regler gäller för om företagen är svenska eller utländska. Då gäller inte längre samma regler för alla oavsett nationalitet, vilket inte bara ställer arbetare mot arbetare i en karusell av lönedumpningar, utan även underblåser rasism.

I lagförslaget vill regeringen till och med att utländska arbetare inte ska omfattas av avtalsförsäkringar om de råkar ut för en arbetsolycka. Alla dessa inskränkningar vittnar om ett bittert avslöjande av klassamhället brutala vardag. Får borgerligheten in en stöt i arbetarrörelsens kamp försvinner all illusionär god vilja hos kapitalisten. Profitmaximeringen kommer först.

Hos blogghögern försöker man dock få borgerlighetens uppdelning i utländsk arbetskraft och svensk arbetskraft att handla om "solidaritet". Det är en farlig relativism av begrepp, som vänder språket upp och ned. Konsekvensen av en sådan relativism blir att språket förstörs. Solidaritet mellan arbetare utgår från gemensamma intressen, inte från att dela in arbetare i olika grupper med olika avtal. Det borgerligheten strävar till hos arbetarna är motsatsen till solidaritet - konkurrens mellan arbetare.


Bloggat: Röda Berget, HBT-sossen

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver ”Ställa raka frågor till SD”, Anders_S skriver Det finns ingen anledning att tillåta nazister på en skola, loaderrorready skriver Vill du jämna ut oddsen? Gå med i facket, andread0ria skriver Om det ändå vore så!, Redaktionen skriver SD i riksdagen om cheferna får välja

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com