Sidor

måndag 15 februari 2010

Män som hatar kvinnor - i teater och film


Stieg Larssons fiktiva Millenniumserie visar sig dag för dag vara allt närmare verkligheten. Manliga högdjur som politiker, polischefer och nu även teaterchefer och producenter visar sig överrepresenterade vad gäller att sexuellt trakassera och våldföra sig på kvinnor (och män). Nu har det avslöjats genom en undersökning inom film och teater:
"Värst drabbade är kvinnliga skådespelare. Nästan varannan svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserade och det är vanligt att just arbetsledaren är den som trakasserar. [...]"
Bekräftar inte detta att den hierarkiska arbetsdelningen har en maktstruktur som får, minst sagt, omänskliga konsekvenser?

Katarina Wennstam vittnade för ett tag sedan i Aftonbladet om kvinnohatet inom film & teatern: "När jag arbetade med researchen till min bok ”Alfahannen” möttes jag av det kvinnoförakt som finns i filmbranschen, men också av oerhört mycket rädsla". Wennstams analys är intressant i jämförelse med Ekots undersökning ovan. Därmot kan man mycket väl vara kritisk mot Wennstams vilja att gå in och modifiera pjäser, som dock är en annan intressant diskussion.


Bloggat: Kulturbloggen, HBT-sossen, Alltid rött alltid rätt
Media: AB, EX

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Bilden från:

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com