Sidor

fredag 12 februari 2010

Märklig logik om avtalsrörelsen - inte så märklig...

SvD:s ledarsida tycker till om avtalsrörelsen, naturligtvis utifrån ett arbetsgivarintresse. SvD:s logik ligger i att avtalsrörelsen egentligen kan avstå från avtal om löneökning, eftersom den borgerliga regeringen genomfört skattesänkningar. Det som är intressant i logiken är vilket intresse det gynnar, ty detta bekräftar att vår postpolitiska samtid (bortom höger- och vänsterpolitik) är en illusion, ett fantasifoster som inte lyckats kravla sig ut ur Fukuyamas hjärna.

För vad hade hänt om arbetarrörelsen faktiskt hade avstått löneökning? Det hade inneburit att "ökningen" inte hade varit juridiskt bindande. Arbetarna hade helt enkelt fått lita på att den sittande regeringen inte tar tillbaka den generösa gåvan. Man kan också, som Peter Eriksson gör, fråga sig varför SvD bara vill räkna med skattesänkningar och inte höjda avgifter till a-kassan eller sämre villkor i sjukförsäkringen.

För det intresse SvD pratar för är detta naturligtvis inte ett problem, eftersom SvD inte pratar för arbetarna. Ett uteblivet avtal om löneökning hade gynnat kapitalisten. Därmed blir SvD:s försök att "logisk" argumentera för både arbetarnas och kapitalistens intresse en falsk argumentation, som blott föder en fördummning á la Fukuyama.

Medan högerdebattörer ifrågasätter löneökning till arbetarna så gottar sig kapitalisten med att en majoritet av storbolagen på börsen höjer utdelningen till sina ägare. Utdelningen kommer att överstiga 100 miljarder kronor av det arbetarna skapat. Så rånas folket på sina pengar, samtidigt som de undervärderas på högertidningarnas ledarsidor.


Media: SvD

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: campkent skriver Fuck the police 3?, Mathias skriver Modern fascism: Fascistisering, loaderrorready skriver Komedi på allvar, Fredrik Jönsson skriver Jerry Williams om Sverigedemokraterna, Redaktionen skriver ”Liberaler som inte läser tidningar”, Anders_S skriver Malmö Järnvägar – MTJ och dess sidobanor

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com