Sidor

torsdag 18 mars 2010

Arbetarnas slit hamnar i direktörers fickor

Det är inte bara i goda tider direktörer och kapitalägare roffar åt sig det värde som arbetarna skapat, nu får vi även bekräftelse på att de även ökar sitt utnyttjande under kristider:
"Direktörerna inom industrin vill bara höja arbetarlönen med 0,7 procent.Samtidigt har de höjt sina egna löner med nästan 50 000 kronor i månaden på bara två år. I ett fall har en direktör fått 215 procents löneökning sedan 2006."
Men som sagt, det är inte bara direktörerna som lever på arbetarnas slit, utan även kapitalägarna:
"Tjugo industriföretag delar ut 68 miljarder kronor i år. Vissa till och med lånar för att kunna dela ut. Atlas Copco säger upp 900 i Sverige och sparar 2 miljarder. Samtidigt får koncernens aktieägare 3,6 miljarder i utdelning. Lika mycket som förra året, krisen till trots."
Genom de rekordstora aktieutdelningarna år efter år framstår aktieägande i sig som att kapitalismen äter upp sig själv. Högern försöker naturligtvis dölja vad som sker genom att, som den moderata riksdagskandidaten Johnny Munkhammar, försöka få aktieutdelning till att vara en kompensation. Ty, Munkhammar anser att aktieägare skall kompenseras för sin "investering" - blind för hur länge och omfattande kompensationen borde vara.

När aktieutdelning ges ut även när företagen riskerar slås ut, och avskedar tusentals arbetare, då kan man inte längre prata om att kapitalägare gynnar företagen - utan tvärtom! Istället borde denna aktieutdelning kunna gå direkt till investering av företaget, för i slutändan är det ju ändå företaget och dess arbetare som skapat vinsten - varför skulle inte dess egna produktion kunna gå till utveckling av företaget? Utan "generösa" mellanhänder?

Problemet är kapitalismen, ett ekonomiskt system fritt från demokratiska strukturer, och det vet apologeter som Munkhammar. Men eftersom han representerar kapitalägarnas intressen, så måste han dölja systemets funktion för att få det logiskt.


Intressant?

Bloggat: Röda Berget, Alltid rött, Ett hjärta rött, Ung Vänster
Media: AB1, AB2, AB3, GP,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Analsenil – För den som tänker med röven, Anders_S skriver Solidaritet med Greklands arbetare, Kaj Raving skriver Varför är det så viktigt att skapa en ny kvinnodominerad låglönemarknad Åkesson?, komakino skriver Fackklubb 717 online, Johan Frick skriver Onsdag förmiddag

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Nej, nej, Kristoffer Ejnermark, du har fel. Kapitalisterna gynnar numera företagen på ett sätt som kan bli riskabelt. Trots att industrin minskade sin produktion med 17 procent 2009 så minskade antalet arbetstimmar bara med 11 procent.

Direktörerna tog en extra vinstminskning för att behålla anställda som inte behövde göra så mycket under krisen.
/DNg

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

"Extra vinstminskning"... frågan är varför direktörer över huvudtaget skall ha en del av vinsten. Det är ju tydligt, som du säger, att direktörernas vinstbonusar har en direkt konsekvens på företagets överlevnad och dess anställda.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com