Sidor

torsdag 25 mars 2010

Attentat mot Lenins balsamerade kropp


Militärhistoria rapporterar att Lenins balsamerade kropp i Leninmausoleet, vid Röda Torget i Moskva, blivit utsatt för ett attentatsförsök:
"Enligt ryska polisen försökte en man vid namn Sergej Karpentsov ta sig in i Leninmausoleet och förstöra den ryske revolutionsledaren Vladimir Lenins balsamerade kropp med en gaspistol. Attacken avstyrdes då polisen lade märke till Karpentsovs udda beteende utanför mausoleet och konfronterade honom."
Tydligen är det inte första gången ett liknande attentat försökts, utan fem gånger har besökare med hjälp av bomber, sparkar och hammare försökt skada den balsamerade kroppen.

Det surrealistiska i detta ligger dock inte bara i att det handlar om en död kropp, utan även i att Lenin var emot att man reste statyer och liknande hyllningar till hans person. Varför Lenin inte gillade personkulter förklaras med hans marxistiska övertygelse, då en vulgärindividualisering rimmar illa med en materialistisk dialektisk teori. Även Karl Marx var strängt emot hyllningar till hans person vid politiska debatter och möten. Balsameringen av Lenins kropp var på så sätt en skymf, men som den stalinistiska kontrarevolutionen naturligtvis drog nytta av. Likaså upprättades tusentals statyer av Lenin över hela Stalinsovjet.

Det ironiska i detta är kanske att attentatsmännen gör Lenin en tjänst genom att försöka bekämpa hans balsamerade kropp.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Kompromissa inte i bemanningsfrågan!, Anders_S skriver Är Lars Vilks också CIA-agent?, salkavalka skriver MILITANT ARBETARKAMP NU OCH DÅ, Hans Norebrink skriver Nödvändig sionism?, tusenpekpinnar skriver Revolution I: Slow-motion-revolution

1 kommentar:

Caligula sa...

"Moi? Je ne suis pas marxiste!"
(Karl Marx)

:-)

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com