Sidor

måndag 22 mars 2010

Det absurda västerlandet


USA:s representanthus har nu (måndag natt) efter mycket om och men röstat ja till Barack Obamas förslag till sjukförsäkring. En historisk seger, som amerikanska politiker försökt få igenom sedan 1912 - dock med en sorglig eftergift till abortmotståndare. Dock blev röstsiffrorna 219 mot 212 i omröstningen, vilket tyder på att en generell välfärd inte är en självklarhet i den globala kapitalismens högborg.

Men så har det varit även här, för vi som glömt det, att historien om en demokratisk utveckling är en historia av hård kamp. Ty, att ett demokratiserat samhälle skulle vara garanterat, eller knutet till den marknadsekonomiska monopolkapitalismen, är inget annat en av vår tids stora propagandalögner. Dock ett konstant mantra hos diverse nyliberaler, som fått sin lösning på livets umbäranden genom att gå vilse i sin kvasireligiösa övertygelse om den "osynliga handen".

Representanter för näringslivet har under hela vår politiska historia försökt förhindra en demokratisk utveckling, och framför allt en uteckling av en generell välfärd. Och så också i USA, där debatten blivit ett rabiat forum av moraliska skrikhalsar. Där varnas om "socialism", och att demoner (SIC!) har intagit USA:s representanthus. Uppblåsta av näringslivets propagandamaskin, som gör allt för att vända verkligheten på huvudet, och få behålla sina parasiterande positioner.

Detta är vårt absurda västerland, en byråkratiserad borgerlighet som klänger sig fast i sin maktposition med alla medel till hands - ändamålet helgar medlen! Därav ser vi Kafkas och Orwells dystopi förverkligat, i global och mer naken form. Verkligheten blir surrealistisk med ett borgerligt nyspråk som dekonstruerar och förvillar. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Och en generell välfärd är tydligen ett hot mot landets bugdet, samtidigt som miljarder kastas på imperialistisk krigsföring, och högdjur i bankväsendet.


Intressant?
Bloggat: Svennson, Röda Berget, Peter Andersson, Jonas Sjöstedt
Media: AB, EX, SvD, DN, Sydsvenskan, GP, EX2, SvD2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Redaktionen skriver Sverigedemokrat till attack mot partikamrater, Anders_S skriver Twinglys usla service och icke-funktion, vsfstockholm skriver Elever och studenter – hur kan vi stödja kämpande arbetare?, Fredrik Jönsson skriver Danmark: Sluta mörda era egna – ta hem soldaterna!

Fotot från:

1 kommentar:

Sixten Andréasson sa...

Tycker du var riktigt bra, Kristoffer.
Låt oss tillsammans jobba för att få ut de svenska soldaterna från Afghanistan detta år.
Läs www,fritafghanistan,blogspot.com
om hur våra danska grannar fått sörja 49 dödade och kanske ännu fler självmördade!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com