Sidor

tisdag 16 mars 2010

Det "fria ordet" blir alltid det sista ordet

Kajsa Ekis Ekman briljerar i DN:
"För även om yttrandefrihet är en viktig rättighet, har talet om yttrandefrihet en mycket paradoxal funktion i den västerländska samhällsdebatten. När någon säger ”det fria ordet” i en offentlig debatt, är det ungefär som att säga ”håll käften”. Snarare än att öppna upp för samtal fungerar det som en stoppskylt. Meningen ”det fria ordet” blir alltid det sista ordet."
Detsamma gäller den nu populära plattityden: Alla har rätt till sin åsikt! Som en grotesk förvanskning av yttrandefrihet till en effektiv mördare av diskussion, och i förlängningen demokratin i sig själv.

Inte heller förvånande kommer dessa plattitydargument från dunkla skrymslen där irrationaliteten gror av fördomar. Allehanda rasister, sexister och kälkborgare kryper ner i sina hålor, i hopp om att plattityden skall rädda dem från diskussionens konflikt mellan motsatta åsikter. Jag vet inte hur många diskussioner jag deltagit i som slutat med att rasisten krupit ner i sin håla, nöjd med att sin åsikt är skyld av mörkret.


Intressant?
Bloggar: Peter Englund, Röda Malmö
Media: AB1, AB2, EX,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Johan Frick skriver M + SD = Sant, Anders_S skriver Obefintligt hot mot KTH, Redaktionen skriver Sverigedemokrater i Borlänge hoppar av, vsfstockholm skriver Bilder från 8 mars, Hans Norebrink skriver ”Grisflatan” tar sig an realislam, loaderrorready skriver Röda Lund chillar

2 kommentarer:

Michael sa...

Kolla serien.

http://www.youtube.com/watch?v=uS2BitnYQ5s&feature=related

Michael sa...

För skojs skull.

http://www.youtube.com/watch?v=kNd_Q0JsV84&feature=related

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com