Sidor

fredag 12 mars 2010

Jägare och fiskare krigar tillsammans mot natur och miljö

Borde det inte vara så att folk som är nära till naturen, och lever av den, inte övernyttjar dess resurser och sätter den i obalans? Borde inte de vara det folk som främst skulle stå upp för miljön?

Istället har vi en liten och högljudd jägarlobby som lyckats påverka myndigheter att utföra jakt på varg trots att det strider mot internationell rätt. En lite vargstam riskerar därmed bli ännu mer i obalans. Dessutom är tjuvjakten utbredd på varg och annat rovdjur, hur kan det komma sig att just jägare hatar rovdjur?

Detsamma gäller boskapsägare som fått för sig att ägande av boskap inte bör föra med sig skyldigheter att skydda dem från rovdjur. En liten grupp människor som satt i system att utnyttja sin medvetet oskyddade boskap i en kampanj mot vargen.

Värst handlar dock fiskarna, som i all sin kortsiktighet gormar om sina "rättigheter" att fiska ur haven till den sista fisken. Uppdrag Granskning har nu granskat hur en svensk fiskare (som tidigare var en talesman för fiskarna i Sverige) kunnat kringgå svensk restriktion av fiskning, genom att fiska i det ockuperade västsahara. Hur kan det komma sig att jägare och fiskare har odlat ett sådant extremt egoistiskt resonemang, att man tar lagen i egna händer för att utnyttja natur (och även människor) för sina personliga intressen?

Svaret ligger inte i att de är en särskild ond ras, eller på något sätt har en predestinerad egoism, utan snarare har det med att de i marknadsekonomin haft just natur och djur som resurs. Det ligger i konkurrensen hets, och profitmaximeringens kortsiktighet att människan tjänar på egoistiskt tänkande. Därav har marknadsekonomin knådat naturmänniskan att istället för att omvårda den, utnyttja den.

Vad lär vi av detta? Jo, att vi aldrig skall lyssna på jägare, boskapsägare och fiskare vad gäller frågor om miljö och natur.


Bloggat: Jens Holm, Fredsbloggen, Martin Moberg
Media: SVT1, SVT2, SVT3, SR1, SR2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Byggstart för moské på Hisingen, Bo Myre skriver Dagens generalstrejk och gårdagens mord, kimmuller skriver Pressmeddelande: Det var vi på golvet som drog tillbaka alla varsel, vsfstockholm skriver En händelserik vecka, Hans Norebrink skriver Expansiv sionism, loaderrorready skriver Brev till alla förolämpade svenska muslimer

1 kommentar:

Frej sa...

Bra skrivet. Man kan inte skylla på jägare, fiskare och lantbrukare när haven fiskas ut och grisarna lider, bara det system som tvingar dem att göra det för att tjäna sitt levebröd.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com