Sidor

tisdag 23 mars 2010

Jan Björklund saknar kunskap

Att den planerade nya skollagen får brett stöd är inte något konstigt, eftersom vänstern under lång tid har kämpat för att bara behöriga lärare skall få undervisa i skolan. Nu vill högermajoren Jan Björklund ta åt sig äran att (nästan) införa ett liknande förslag - dock med undantag för modersmålslärare och yrkeslärare. Där sitter Björklund mitt i bäcken, med lera upp till midjan, för att han ropade Hej! innan han var över på andra sidan.

Vad är det för konstig ära Björklund vill hova in om han inte satsar på de lärare vars elever bara blir fler och fler? Nu blir ju förslaget bara ett enda stort halvfärdigt flum.

Att Björklund sedan försöker måla upp dimridåer om "68-års anda" i den tidigare skollagen gör det inte bättre. För att bekämpa flum används flum, och kvar får vi flum i andra formuleringar. Det är klart att inte de abstrakta formuleringarna som vi kunnat finna i den tidigare skollagen, läroplan och kursplan är en specifik "anda" för det sociala medvetandegöra med start från 1968. De abstrakta formuleringarna kom till för att inte rama in lärarnas undervisning, utan istället ge dem en större frihet att välja kunskapsinnehåll i sin undervisning. Då handlade det om att från politiskt håll styra innehållet i undervisningen med någorlunda fria ramar, medan Björklund stärker den politiska ramstyrningen.

Att detta skulle ha något med en brytning med 68-års "anda" är fantasifoster hos en grotthöger, som i kvasireligiös anda använder "1968" som ett svar på frågor mellan himmel och jord. Det är dock ett ideologiskt knep för Björklund att kidnappa termen "kunskap".


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

epistemokrat sa...

Grotthöger var det ja. Björklund är som sina partikamrater sosse och inget annat.

Både som liberal och som fd. elev känns det idiotiskt att förbjuda icke-behöriga lärare. Som elev för att de få bra lärare jag stött på alla varit obehöriga, och känner många med samma erfarenheter. Ingen situation eller skola är den andra lik och vi borde testa oss fram till vad som fungerar. Som liberal, ja det är väl rätt uppenbart: alla sorters skolor borde få finnas. Vill någon starta skola med enbart lärare som tagit en kortpaus från arbetslivet i andra sektorer, kör på.

Vad är egentligen problemet med det undrar nyfiken.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com