Sidor

söndag 14 mars 2010

Regeringens förslag försämrar högskolan

Björn Malmström på SvD har intervjuat chefen för Högskoleverket Anders Flodström och ordförande för Sveriges universitetslärarförbund (Sulf), och de ger svidande kritik mot högerregeringens förslag om en förändrad kvalitégranskning av högskola och universitet:

"Ett sådant kvalitetssystem skulle fungera dåligt, särskilt på flera yrkesinriktade utbildningar, anser Anders Flodström. Han hoppas nu att regeringen ska ändra sig.

–Risken är annars att vi får sämre lärare, sjuksköterskor och läkare, säger Flodström.

Även Anna Götlind, ordförande för Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, är skarpt kritisk mot regeringen. I ett brev till högskoleminister Tobias Krantz dömer hon ut förslaget som ”olämpligt, olyckligt, otydligt och delvis obegripligt”."
Att högerregeringen kan tänka sig en sådan förenkling av kvalitégranskningen, som att studenternas resultat i sig skulle avgöra en skolas kvalité, detta beror blott på ideologiska orsaker. Den liberala borgerligheten har en antipati gentemot kontextualiseringar, och en ideologisk fallenhet för atomistiska förklaringar till problem - därav dess immanenta hinder att reflektera om den konkreta verkligheten. Därför ser inte högern hur kontexter som sociala, geografiska, materiella, och genusrelaterade faktorer kan påverka formella resultat av studenter.


Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Alltid rött, Roger Jönsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com