Sidor

lördag 3 april 2010

Borgerlig sofism

Danne Nordling är en av bloggosfärens mer sofistikerade apologeter, med välargumenterade debattinlägg i aktuella politiska diskussioner. I följden av den nya kapitalistiska krisen har Nordling nu försökts sig på att försvara landets näringsliv och dess direktörer.

Tvärtemot vad många redan kritiserat; massiva varsel, låga löneökningar och lönesänkningsavtal - samtidigt som direktörerna höjt sina egna löner med nästan 50 000 kronor i månaden på bara två år, och samtidigt som aktieutdelningarna återigen slagit rekord - vill Nordling visa på att direktörerna offrat sig för att slippa avskeda sina arbetare.

Vi skall alltså vara nöjda med att direktörerna inte krävt högre lönebonusar, att de inte var mer kortsiktiga i sina analyser, och inte avskedade mer arbetare än vad de gjorde: "Trots att industrin minskade sin produktion med 17 procent 2009 så minskade antalet arbetstimmar bara med 11 procent."

För att motbevisa "äpplen" argumenterar Nordling emot "päron". Ty, problemet är ett system där företagens vinster försvinner ut till direktörer och aktieägare, vinster som kunde gå till företaget och till de människor som skapade dem. Denna parasitism syns klarare i kristider, därav den fräna kritik mot direktörsbonusar.

Istället visar Nordling på hur direktörerna inte fullt ut låtit varsla sin arbetskraft i proportion till den minskade produktiviteten. Ett klart exempel på sofistikerad sofism, på ett medvetet felslut för att försvara - i det aktuella fallet direktörer med astronomiska bonusar och löneökningar.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Eftersom en modern industri innehåller mycket mer maskiner än folk borde väl produktionen kunna variera rätt mycket utan att arbetsstyrkan påverkas lika mycket. Dessutom är det ett välkänt fenomen från arbetsmarknadsekonomi att företag håller kvar folk även när produktionen går ner - man vill ju ha någon som jobbar i fabriken när produktionen går upp igen!

Danne Nordling sa...

Kristoffer Ejnermark, jag förstår inte vad jag skulle ha gjort för felslut. Statistiken visar att direktörerna den här gången behöll en hel del av arbetskraften. Om detta krävde begränsade belopp i bonusar är det väl en vällovlig effekt?

Annars är kritiken mot bonusarna att de är felkonstruerade så att det uppmuntrar "kvartalskapitalism" och omedelbart avsked för överflödig arbetskraft. Men verkligheten tycks inte stämma med propagandan.

Björn Nilsson, om man ser tillbaka under en 20-årsperiod har det skett en förändring i företagens beteende. Både under 90-talskrisen och efter IT-kraschen avskedade företagen fler anställda än som motsvarade produktionsminskningen. Produktiviteten steg. Nu under finanskrisen sjönk den tre år i rad.
/DNg

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com