Sidor

onsdag 21 april 2010

Den liberala diktaturen - den digitala kontrollen

Vår samtid förändras i historiens gång, och den västerländska liberal-demokratin har inte längre någon reell motståndare att hävda och konkurrera sig med. Och som i andra händelser av monopolkapitalistisk fas så ser vi förruttnelse och reaktionär inskränkning i medborgarnas liv. Nu för tiden är det inte bara de nyliberala omstruktureringarna och den systematiska avskaffningen av den generella välfärdsstaten som lurar i mossen, utan även en intensifiering av kontroll av människor - både från näringsliv och stat.

Jag skulle vilja påstå att vi är på väg in i en ny fas inom det kapitalistiska systemet, där man systematiskt tummar på fri- & rättigheter hos meborgaren för att säkra systemets stabilisering. Nu räcker det inte med att föra imperialistisk krig och propaganda utomlands för att stärka det inhemska systemet. Nu senast rapporterar Aftonbladet om hur USA:s säkerhetspersonal på flygplatser kommer att gå igenom resenärers datorer, telefoner och kameror. En i raden av digitala kontroller, så som FRA-lagen, Ipred, Acta, Pul, teledatalagring och filtrering o.s.v.


Intressant?
Bloggat: Lasses blogg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Dödsfallet i Landskrona kan vara olycksfall, loaderrorready skriver Lika som bär, Hans Norebrink skriver Ojämnt om kön, andread0ria skriver Det handlar om mervärdet, pucko!, herman skriver Ockupationen av Kvarteret Kajan fortsätter

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man kan väl säga att i dagens läge är kapitalismens värsta motståndare den själv - den fungerar ju allt sämre och kostnaderna för reparation och underhåll blir allt högre. I och för sig rasar den inte ihop helt av sig själv, men det kanske är dags att ta en titt på de gamla "katastrofteorierna" igen. De kan ju stämma åtminstone delvis. Problemet kan vara att få fram något vettigt på andra sidan katastrofen.

Kerstin på Motvallsbloggen brukar med emfas hävda sambandet mellan liberalism och fascism. Förut var jag tveksam till det, men nu börjar jag undra om hon inte har rätt. Det luktar alltmer illa i den liberaldemokratiska staten. Det är intressant att se med vilken omedveten självgodhet politiker idag genomför lagar som de skulle ha gråtit blod över för trettio år sedan om de funnits i exempelvis Sovjet.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Björn:

Visst kan man se ett samband mellan liberalism och fascism, det kan jag definitivt hålla med om när man betraktar dagens liberaler som allt mer flörtar med dunkla idéer. Dock tror jag dessa två är varandra motsättningar inom det kapitalistiska samhället, och att sambandet ligger just i denna dialektiska funktion.

Jag tycker även att det är intressant hur socialliberalismens idéer blir allt mindre frekvent, även för socialliberaler själva, nu när arbetarrörelsen försvagas. Att socialismen faktiskt var ett incitament för den kapitalistiska välfärden.

Terje sa...

Om man ser på liberalismen och fascismen med idéhistoriska glasögon ter de sig helt klart som motsattser - men om man ser dem som uttryck för små- och storborgerskapets intressen så är det lätt att se hur de hänger ihop och kan flyta in och ut ur varandra.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com