Sidor

torsdag 15 april 2010

Kriminalisering - konsten att bota ett problem genom stigmatisering

SVT:s utmärkta program Kobra (SVT-Play) tar upp ett viktigt ämne - HIV och AIDS, den sjukdom som på åttiotalet spred skräck i västvärlden. En sjukdom som i Sverige väckte udda förslag som inte kunde jämföras med annat än det mörka 30-talets Tyskland, upprättandet av särskilda läger (eller "byar"), speciella tatueringar eller ID-kort för HIV-smittade. Det var en ihärdig hetsjakt mot sjuka människor sprunget ur en tvistad uppfattning att det hela handlade om en kulturell sjukdom - om en västvärld som gått vilse i en moralisk dekadens.

Idag har det blivit bättre, men Kobra visar att det ingalunda har blivit bra för de sjuka i samhället, fortfarande räds många sjuka att berätta p.g.a. en social brännmärkning. En orsak till att sjukdomen fortfarande har en samhällig stigmatisering, som leder till att människor drar sig för att berätta om sin sjukdom, förklaras med Sveriges kriminalisering. Ty, kopplar man en sjukdom med kriminalitet blir det en naturligt stigmatisering av sjukdomen. Men tanken att kunna stoppa sjukdomen med stigmatisering och hot kan naturligtvis aldrig uppfyllas.

Att Sverige går i bräshen för en kriminaliseringsmetod för att lösa problem kan också tas med den så kallade sexköpslagen, som Sverige var först med och som verkar för en effektiv lobbyverksamhet för spridning i EU och grannländer. Inte heller lyckades man bekämpa prostitutionen i Sverige i och med kriminaliseringen, i stället blev stigmatiseringen och livet än mer frätande mot redan utsatta människor. Enligt socialstyrelsen: "[The law] has opened a hatch for pimps of foreign sex sellers who visit Sweden for short periods of time".

Kriminalisering som metod för att lösa problem visar på en reaktionär inställning som saknar stöd, det stigmatisering gör är istället att öka förtrycket mot utsatta människor. Där borde vi öka vår fokusering, och förändra vårt sätt att bemöta problem och utsatta människor. Vi löser inte problemen genom att försämra tillvaron för människor.

Tyvärr har motståndet mot denna samhälliga reaktionärism blivit vanlig hos en grotthöger, som gör stor sak i att slå mot en "radikalfeminsm" som får stå för allt mellan himmel och jord. Visserligen är det många av reaktionärismens apologeter som kallar sig radikalfeminister, men radikalfeminism är så mycket mer än den nymoraliska neofeminism som fått genomslag.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Hampus Eckerman sa...

Länken till socialstyrelsens rapport fungerar inte. Här hittar du den:

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2007/2007-131-48

I vilket fall är rapporten inte alls negativ till lagen vilket du försöker få det att framstå som via selektiva citat. En positiv sak är exempelvis att gatuprostitutionen minskat med en tredjedel (beror säkerligen också på ny teknik). I Stockholm tar de prostituerade emot ungefär hälften så många kunder som innan lagen.

Så den har haft en positiv effekt genom att minska prostitutionen. Även om du helst klistrar in andra citat. Internationell prostitution är vanlig i hela Europa.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Hampus: Du tolkar in för mycket i de "positiva" konsekvenserna.

Gatuprostitutionen har minskat, visst, men gatuprostitutionen är inte prostitution som helhet vilket du försöker få det till.

Hampus Eckerman sa...

Nej, vad jag poängterar är att du inte kan hänvisa till den rapporten som kritik mot sexköpslagen. Den drar nämligen inga sådana slutsatser.

Du såg själv att jag hänvisade till ny teknik som delvis skäl för minskningen av gatuprostitutionen av vilket du kunnat dra slutsatsen att jag inte såg den typen av prostitution som den enda. Fast du valde att vilja missförstå.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Hampus:

Visst gör du så, men av någon märklig anledning så ändrar du termen "gatuprostituerade" till prostituerade ganska snabbt, och dessutom avslutar kommentaren med att lagen haft en "positiv effekt genom att minska prostitutionen" - inte gatuprostitutionen alltså utan prostitutionen. Det är med dina egna ord Hampus.

Hampus Eckerman sa...

Visst är det mina egna ord. Liksom din text innehåller dina egna ord. Där skriver du att "stigmatiseringen och livet än mer frätande mot redan utsatta människor" och hänvisar till socialstyrelsens rapport där inget sådant finns att läsa.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com