Sidor

lördag 3 april 2010

Malin Wollin i moralträsket


Fotbollsfrun Malin Wollin är tydligen en av landets alla nymoraliska kärringar, som gör sitt bästa med att sprida information om våltäktspel ("Rapelay") som aldrig sålts i Sverige:

"Inget från detta hittepåland kan förvåna mig längre. Är det detta killar drömmer och fantiserar om? Att våldta unga tjejer?"

Märk väl hur Wollin försöker ge en spark mot Japan som "hittepåland", ett typiskt drag hos moralkärringar är nämligen att i sitt rykande hat försöka sprida sin skit på så mycket som möjligt, om man lyckas stigmatisera ett helt land desto bättre.

Nu råkar dock Japan ha en liten våldtäktsfrekvens jämfört med exempelvis Wollins eget land -
Sverige:

"Japan har visserligen problem med tunnelbanetafsandet (ett inslag i ”Rapelay”), men bara 1,78 våldtäkter per 100 000 invånare. I Sverige är motsvarande siffra 24,47. I Kanada 78,08."

Och spelet, som inte släpptes igår utan för fyra år sedan, är bannlyst både på internationella shoppingsajter som Ebay och Amazon och i hemlandet Japan.

Men Wollin är upprörd. På Japan. På TV-spel, som inte är TV-spel. Och på... våldtäkter! Ja, hur i hela fridens namn kan en människa som Wollin ha fått plats som krönikör på en av landets kvällstidningar? Tur att tidningen balanserade skräpet med att ta in Alfred Holmgrens svar, något som håller lågan vid liv om människans hopp.

Wollin borde fråga sig om inte den film "som vunnit priser i Cannes och Berlin" som hon pratar om inte gestaltar något som våldtäkter, seriemord, mord, misshandel och dylikt. Tema som brukar vara populära hos moralkärringar, sittandes med sina mysdeckare.

När blev det så oerhört svårt för dessa kärringar att skilja på verklighet och fantasi?


PS: En annan moralkärring som hakat på Wollin är "prestationsutvecklaren" och "festivalarrangören"
Callisto, som frågar sig "vad för sjuk hjärna har fantiserat ihop idén?" om hur våldtäkt på en kvinna kan leda till att hon blir med barn. Ja, jag kan lova att en hel vanlig torr svensk deckarroman kan innehålla mer horribla saker gentemot människor.

PSS: Dessutom verkar
inte spelet i fråga vara ett spel om riktiga våldtäkter, med "offer" som njuter och inte ser ofredade ut.


PSSS: Wollin försvarar sig mot kritiken med att "Eftersom jag fick uppgiften i går tog jag för givet att spelet var aktuellt nu. Faktakollbördan ligger inte på mina axlar i det här fallet." Att granska sina källor är annars Alfa och Omega för journalister, men tydligen inte för Wollin.

PSSSS: Hampus har upplyst i kommentarsfältet att statistisken för våldtäkter vad gäller Japan är skev i jämförelse med exempelvis Sverige. Mer om våldtäktsstatistik hos Svenson.


Intressant?
Bloggat: Blogge, Skivad Lime
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Fotot från:

5 kommentarer:

Hampus Eckerman sa...

Jag har skrivit det på andra bloggar, men det går inte - *går inte* - att jämföra statistik på det sätt som du och andra gör.

Japan är en hederskultur vilket bara det gör att anmälningsgraden är långt, långt lägre. Det är känt sedan länge och har utnyttjats av s.k "rape clubs". Utöver det så är definitionen av våldtäkt helt anorlunda i japansk lag.

Anala och orala övergrepp kan inte räknas som våldtäkt. De måste vara vaginala. Det hemska Bjällsta-fallet hade alltså aldrig räknats som våldtäkt i Japan. Vidare så förs statistik enbart gällande det grövsta brottet vid varje tillfälle. Våldtäkt i samband med rån gör att endast rånet läggs till statistiken. Män kan heller inte våldtas enligt japansk lag. Anmälningar efter sex månader statistikförs inte. Osv.

Att dra slutsatser från denna statistisk är alltså uppåt väggarna fel. Särskilt i jämförelse med Sverige som har ett internationellt sett väldigt vitt spännområde för vad som kallas våldtäkt.

Att kvinnor njuter av våldtäkter är legio inom japansk porr. I Japan är dock detta spel en småsak, i jämförelse med alla serietidningar i liknande tema som säljs i varje mataffär. Vill man genera en svensk man är det kul att som utlänning kika dem över axeln när de står och läser på tunnelbana eller i affär.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Hampus:

Tack för upplysningen! Men slutsatserna som dragits utifrån dessa statistiska jämförelser har inte så mycket med kärnan i problemet, att det efter lång tid blossat upp en moraldebatt om ett spel som inte existerar. Men de statistiska ojämlikheterna är ändock intressanta i sammanhanget.

I slutändan handlar det om att kunna skilja på fantasi och verklighet. Något som dagens moralister allt mer verkar ha problem med. Att ett våldtäktstema skulle vara legio i japansk porr är lite väl svepande, och det tror jag inte ett dugg på. Det är möjligt att du syftar på en speciell genre inom den japanska porren, och där är det ju, som sagt, inte ens säkert att det handlar om våldtäkt så som en "verklig" våldtäkt.

Hampus Eckerman sa...

Kristoffer, våldtäkt och underkastelse är två av de absolut vanligaste teman du kan finna i Japansk porr. Det är inte en överdrift. Du behöver helt enkelt läsa på mer om japansk porr. :P

Se här som ett exempel:

http://www.nytimes.com/1995/11/05/weekinreview/the-world-in-japan-brutal-comics-for-women.html?pagewanted=1

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Hampus,

Jo tack, jag vet en hel del om japansk porr. :P

Att det förekommer en hel del undergivelse kan jag fullständigt hålla med om, det är dock ett vanligt förekommande tema i all porr/erotik. Att det skulle vara vanligt att gestalta våldtäkter invänder jag mot återigen. Våldtäkt och undergivelse är inte direkt samma fenomen.

Hampus Eckerman sa...

Nej, det är inte samma sak. Men det kan kombineras. Som det mycket vanliga temat om kvinnan som blir våldtagen och därefter visar sig gilla det. Vilket är ett mycket, mycket vanligt tema. Och fullständigt, fullständigt orealistiskt.

Prova att gå in en japansk speceriaffär och köp en vuxenserietidning på slump. Du kommer garanterat hitta detta tema. Det är ett av de vanligaste.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com