Sidor

fredag 23 april 2010

Presstödet är viktigt

Vänsterbloggaren Andrea Doria argumenterar emot, liksom den avundsjuka borgerligheten, på att vissa tidningar får statligt stöd. Orsaken är att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag fått pressstöd 2 miljoner, varpå självgoda kälkborgare protesterat däribland den liberale redaktören Martin Ahlqvist som avgår från Presstödsnämnden för att han inte vill "stödja rasism".

Andrea Doria begår ett allvarligt fel, ty fascism bekämpas inte genom stat eller dess byråkrati. En levande antifascism förs ute i samhället, mitt ibland oss vanliga dödliga. Nu får visserligen landets fasciströrelse två miljoner av staten, men den svenska fascismen försvinner inte bara för att staten skulle dra in presstödet. Skulle vi dessutom få för oss att införa en politisk censur i presstödet så innebär det ett allvarligt inskränkande i tryckfrihetsförordningen - frågan är om det öht är möjligt att göra en sådan inskränkning.

En annan åtgärd vore ju att helt slopa presstödet, vilket Andrea Doria tyvärr verkar argumentera för. Men att slopa presstödet leder faktiskt bara till en ökad ensidighet i landets massmedia. Här i Värmland har den borgerliga morgontidningen NWT lobbat för avskaffning av presstödet i åratal, och högerdebattörer runt om i landet har åberopat samma argumentering och alltid har det varit för att eliminera konkurrensen från socialdemokratiska morgontidningar. Här i Värmland är det Värmlands Folkblad som är den enda konkurrenten till NWT, och den enda tidningen man får information som inte är högerpolitiskt vridet.

Därför är presstödet viktigt, för att öppna upp en (om än ganska liten) konkurrens mot en borgerlig hegemoni i den offentliga problemformuleringen. Andrea Doria tycker dock inte att det är så stort problem ifall ett antal vänstertidningar skulle få finna alternativ finansiering. Problemet för vänstertidningar är dock att det inte finns så mycket alternativ finansiering att luta sig tillbaka på. Borgerliga tidningar har så gott som alla ett mycket större utbud av reklam att välja på (så är fallet med VF versus NWT), och då faller de enda möjligheterna på LO vars mediefond inte räcker långt... Då hamnar vi i den bistra verkligheten där borgerligheten får total hegemoni i den offentliga problemformuleringen - allt för att en avundsjuk borgerlighet vill ha hela tidningsmarknaden för sig själv och för att en vilsen vänster stirrar sig blind på den onda staten. Åsa Linderborg briljerar på Kulturbloggen:
"Om vi slopar presstödet tystas de tidningar som i dag bjuder det största ideologiska motståndet mot nyfascismen: den lilla vänsterpressen. Det samlade demokratiska värdet av presstödet är långt större än de pengar som nu regnar över Nationaldemokraterna. Det inte genom att stärka Bonniers dominans ytterligare, som vi bäst krossar brunskjortorna."Intressant?
Bloggat: Svensson1, Svensson2, Högberg, Wikström
Media: DN1, DN2, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Lite uppdateringar, pt. II, Anders_S skriver 1-maj i Göteborg – Ekosocialism, vsfstockholm skriver Two sides to every story, loaderrorready skriver Som om ingenting har hänt

6 kommentarer:

Anders_S sa...

Ett tag tänkte jag att jag var helt ensam vänstermänniska med min uppfattning att presstödet till NI var riktigt. Sen kom Åsa Linderborgs inlägg i AB, detta och Bjereld/Vänstra Stranden inlägg på samma linje. Det kändes genast lite lättare.

Fast jag anser att det finns rasistiska artiklar i NI, men samtidigt så är ju inte rasism heller olagligt om det inte kan klassas som hets mot folkgrupp.

Nicklas Eriksson sa...

Nej då Anders, du är inte ensam. Moraliskt fel, men rätt i sak.

Fältmarskalken sa...

Det är fullständigt orimligt att rikets medel på detta sätt skall användas för att understödja rent samhällsomstörterlig verksamhet.

I detta sammanhang må också framhållas att medel tilldelas till avskyvärda kommunistiska publikationer som t.ex. Proletären, Flamman, Internationalen och Arbetaren. Även detta måste det bli ett slut på.

Anonym sa...

Jag håller inte alls med att det leder till en ensidig massmedia. Det här är 2010-talet, det finns massvis med tidningar där ute som klarar sig utan bidrag. Många skrivs t.ex. i bloggformat. Folk bloggar som aldrig förr. Det är enklare än någonsin att googla fram andra åsikter. Det är superenkelt att googla på bbc eller der spiegel och få nyheter på andra språk. Nej, presstödet är förelagt. Interneteran är här och har varit här ett tag, vi klarar oss utan presstöd.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Anonym: Använd pseudonym när du skriver kommentarer!

Bloggar och internet överlag kan inte idag utgöra ett tillräckligt konkurrenskraftigt alternativ till tidningar och tidskrifter, mest för att internet är beroende på tidningarnas/tidskrifternas rapportering och offentliga arena.

Fortfarande kan vi alltså se hur den offentliga problemformuleringen hos DN och SvD etcetera är styrande i den offentliga debatten.

Karpstryparn sa...

Självklart har Nationell Idag rätt till presstöd, tidningen har ju uppfyllt kraven. Sedan kan Martin Alhqvist, Lena Adelsson Liljeroth och andra PK-fascister hata demokratin hur mycket de vill!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com