Sidor

söndag 4 april 2010

Symboliska monument

Monument är intressanta som symboler, eller som i en av Aisopos fabler "Lejonet och statyn" syftar på, där en diskussion gestaltas mellan en människa och ett lejon över vilken art som är starkast, slutligen tar människan lejonet till stadsparken och visar honom en staty av Herkules som dödar ett lejon. Mannen säger då till lejonet att:
"Det bevisar att människan är starkare än lejonet!", "Nej!", svarade lejonet, "det bevisar ingenting, eftersom människan byggt statyn. Om lejon kunde göra statyer, skulle Herkules ha legat under lejonet."
På likadant sätt skulle man frejda sig med att fråga vad Senegals motiv är med att upprätta det dyra jättemonument som nu invigdes i Dakar. Rent formellt står det för frigörandet från västerländskt slaveri och kolonialism, men informellt symboliserar statyn något mer.

(Monumentet i Dakar, Senegal)

En patriarkal man som hjälper både kvinnan och barnet symboliserar givetvis en kultur, eller upphovsmännens högst personliga idealisering. Att det råkar ha varit nordkoreanska arbetare som reste statyn kan på sin höjd ha fått konsekvenser på estetiken; en stalinistisk socialrealism.

På tal om stalinism, i Sovjet kunde man fortfarande långt efter den stalinistiska kontrarevolutionen finna rester av revolutionära ideal; ändock i socialrealistisk-futuristisk estetik, exempelvis denna "Arbetare och kolchoskvinna" av Vera Mukhina år 1937:

Ett kraftfullt monument på ett jämlikt förhållande mellan man och kvinna, och för att inte tala om dess symbolism för jämlikhet mellan människor överlag. I sovjet levde de revolutionära idéerna vidare under några decennier trots Stalins terrorregim och kulturella reaktionärism.


PS: Den sovjetiska statyn blev även en symbol för "Mosfilm"-studion
.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det påstås inte finnas några stalinbilder på offentliga platser i norra Korea. Hur kan man då tala om "en stalinistisk stat"? Är den inte "koreansk" snarare?

Märklig staty. Borde kanske ha stått i Conakry i Guinea i stället. Om den nu skulle stå någonstans alls.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Stalin som person och stalinism som fenomen är inte direkt samma sak.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com