Sidor

måndag 24 maj 2010

Maud Olofsson och kung Carl Gustaf predikerade för kapitalets diktatur i Kina

Enligt DN sade Maud Olofsson: "- Vi anser att privata ägare kan driva de här företagen bättre än vad staten kan göra" och kungen: "- Utvecklingen av Kinas ekonomi de senaste tre decennierna har imponerat på världen, och verkligen på mig". Kina har nämligen sedan några decennier tillbaka förvandlats till en kapitalistisk diktatur som den elitiska byråkratin i landet betecknar med den motsägelsefulla termen "socialistisk marknadsekonomi". Kina som enpartistat och byråkratisk diktatur omfamnas idag av hela västvärlden.

Vi som tror på en verklig socialism vill varken att elitistiska byråkrater eller elitistiska privatägare skall diktera människors socioekonomiska livsvillkor. Vi är istället övertygade att arbetarna själva kan driva sina företag bättre än privata ägare eller byråkrater. Socialism är arbetarmakt, inte kapitalets diktatur eller byråkratens diktatur. Vi socialister vill alltså ha en verklig demokrati där människorna är delaktiga inte bara vart fjärde år i en politisk fars, utan ett demokratiskt system som styrs av folket för folket - även inom den ekonomiska sfären.

Med lite eftertanke ser vi hur de självgoda "demokraterna" här i väst tillsammans med de självgoda byråkraterna i Kina predikerar elitens makt över folket, vare sig den är en privat kapitalägare eller statlig tjänsteman. Staten och kapitalet sitter i samma båt - så som Blå tåget sjöng på 70-talet.


Intressant?
Media: SvD, Sydsvenskan
Bloggat: Alltid rött
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Revolt i Grekland, dagspendlaren skriver Prisjämförelser

1 kommentar:

Martin sa...

Jag brukar fråga högerfolk som vurmar för kina följande fråga:

Nomenklaturan i ett maoistiskt kommunistparti, en nomenklatura som kan beordra runt folk hur de vill, kan bygga sig palats med slavarbetare om de vill. Tror du dessa människor har samma motiv och drivkraft som vi kapitalister i väst?

De brukar inse att de kanske inte har samma motiv som vanliga kapitalister. Så då brukar jag klaga på att det mest var socialister som klagade när världsekonomin lades i händerna på ett maoistiskt kommunistparti.

Nu tror jag iofs nomenklaturan må ha exakt samma motiv som kapitalister i väst. Men det är kul att ge högerfolk en "mind-fuck".

Bara det att kinas riksbank hade ett sånt otroligt inflytande fick liberaler att bli vita i ansiktet. Det är kanske inte den mest politiskt oberoende riksbanken i världen...

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com