Sidor

torsdag 20 maj 2010

På tal om yttrandefrihet

Det stormar mycket kring Vilks islamofobiska provokationer dessa dagar. Inte bara från fundamentalistiska tokstollar, utan även från borgerliga debattörer som slår sig på bröstet i en övertygelse om att de minsann är de enda som slår vakt om den viktiga yttrandefriheten.

Problemet med en sådan övertygelse är att den nästan alltid följs av ett kompakt hyckleri. Ty samtidigt som borgare flaggar för försvar för Vilks rätt till yttrandefrihet, visar de ingen förståelse för vissa muslimers rätt till yttrandefrihet vad gäller minareter och slöja. Yttrandefrihet verkar tyvärr inte vara en generell självklarhet hos dessa debattörer. Den vänsterintellektuella Andreas Malm kommenterade i Sveriges Radio i förrgår just denna dissonans hos borgerliga debattörer. Men de borgerliga debattörernas hyckleri stannar inte med ett islamofobiskt raster, utan syns även i dess apologetik av en mängd digitala övervakningssystem som systematiskt inskränker på medborgarnas integritet - något av vår tids största hot mot yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter.

En annan vänsterintellektuell är Noam Chomsky, och han har summerat innebörden av yttrandefrihet på ett mycket bra sätt:
"If you believe in freedom of speech, you believe in freedom of speech for views you don’t like. Goebbels was in favor of freedom of speech for views he liked. So was Stalin. If you’re in favor of freedom of speech, that means you’re in favor of freedom of speech precisely for views you despise."


Intressant?
Media: DN, EX, SvD
Bloggat: Blogge, Jinge, Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: salkavalka skriver 1800-TALETS IDÉVÄRLD 4: NATURVETENSKAP, FILOSOFI OCH BILDNING, Anders_S skriver Sossar upptäcker att de inte är sossar, Kaj Raving skriver Ytterligare en clownmyt om Las avlivas, dagspendlaren skriver En introduktion till Krösatågen, cappuccinosocialist skriver Nyheter i korthet

3 kommentarer:

Martin sa...

...and when i shut the idiot up with my fist. I am ready to pay jailtime for it! :)

Min filosofi.

Hampus Eckerman sa...

I Irak har över en miljon människor blivit av med sin yttrandefrihet med de borgerligas goda minne. Dödats alltså. I Afghanistan blir folk av med sin yttrandefrihet i bombangrepp efter bombangrepp.

Ja, numera är det uppenbarligen värre att de blev av med sin yttrandefrihet än att de faktiskt dog.

Magnus Berg sa...

Göran Rosenberg är den enda i etablicemanget, av de jag läst och hört, som tar yttrandefriheten på allvar i Lars Vilks-debatten. I en krönika i Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver han bland annat följande om Lars Vilks-debatten och yttrandefrihet:
(Hela krönikan kan läsas här: http://www.journalisten.se/kronika/22957/ett-yttrandefrihetsproblem )

"Ett mindre uppmärksammat problem för yttrandefriheten är annars att de journalistiska medier som samfällt har upphöjt Lars Vilks till yttrandefrihetens hjälte samtidigt är på väg att upphöja rädslan och tystnaden till journalistikens arbetsvillkor."

[...]

"Det paradoxala är kort sagt att det kanske långsiktigt största hotet mot yttrandefriheten, den kommersiella korruptionen av journalistikens medier och därmed försvagningen av journalistikens självständighet och auktoritet, är det hot som journalister minst av allt vågar yttra sig offentligt om.

Det är i och för sig inget nytt att allt mer av opinionsbildningen i samhället bedrivs i form av intressefinansierad information, PR och reklam, men det är likväl anmärkningsvärt hur snabbt och snällt journalister har anpassat sig till rollen som tempoarbetande kolportörer av till nyheter förklädda påtryckningar.

Kanske anser de inte att de har något alternativ.

Att om inte de gör det förödmjukande jobbet så kommer någon annan att göra det i stället.

Att om de yttrar sig offentligt om saken så kanske de inte har något jobb kvar.

Se där ett yttrandefrihetsproblem som väntar på sina hjältar."

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com