Sidor

lördag 1 maj 2010

Varför en arbetarnas dag?

Tokmoderaten Fredrik Antonsson kanaliserar borgerlig avundsjuka: Varför skall de få en ledig dag att demonstrera?!

Oftast är kälkborgaren så parlamentarisk introverta att arbetarklass och arbetarrörelse snabbt förvandlas till socialdemokratiska klassförrädare. Fredrik Antonsson ifrågasätter varför sossar ställer krav på rättvisa, jämlikhet och solidaritet när de i regeringsmakt faktiskt ökat klyftorna och skärt ner på välfärden de senaste decennierna. Ja, under 90-talet förvandlades det Socialdemokratiska partiet till ett nyliberalt elitparti, och allehanda vänsterekonomer övergav den marxistiska värdeteorin utan anledning. Högerpolitik var allenarådande och "den enda vägen" så som Carl Bildt förklarade, så förvandlades inte bara Sveriges politiker och ekonomer till dogmatiska determinister. Så visst har Antonsson rätt i att sossarnas krav klingar falskt.

Dock, det som är garanterat falskt är att som högerpolitiker slå sig på bröstet - eftersom det var sossarna högervridning på 90-talet som var boven i dramat. En högervridning botas inte genom att välja in politiker som flaggar för högern, utan tvärtom. Men är det inte lustigt hur det nästan alltid är högerpolitiker som klagar på sossarnas högerpolitik? Sossarnas högerpolitik är något som arbetarklassen och arbetarrörelsen måste ta itu med, och det socialdemokratiska partiet är inte fullt så homogent som man kan tro, fortfarande baserar sig partiet på arbetarklassen och däri ligger nyckeln - antingen till att partiet återigen blir vänster, eller till att arbetarklassen bygger upp en annan politisk organisation.

Men 1 maj, arbetarnas dag, handlar inte om sossarnas rättigheter - utan om arbetarnas rättigheter att demonstrera och samlas till manifestation för sina intressen. Att diverse kälkborgare försöker göra dagen till en parlamentarisk angelägenhet antyder bara på den parlamentariska demokratins förruttnelse - hur den isolerar förtroendemän från det folk den skall representera. Och i all bristande hederlighet gottar sig kälkborgaren i gammal god kommunistskräck, som om vår historiska medvetenhet dunstat bort till att massmord endast begåtts i namn av högerns politiska motståndare.


Intressant?
Media: DN, AB, AB2
Bloggat: Röda Malmö, Alltid rött
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Martin sa...

Sen är det också ett historiskt datum för arbetare. Minnet av en massaker på arbetare, kamrater som gav sina liv för det lilla arbetarna har idag.

Det vi förhandlar bort idag har vi betalt i blod.

Han kunde frågat varför folk sitter hemma och skrotar på långfredagen. Varför sitter folk hemma och skrotar på svenska flaggans dag? Det är en mer motiverad fråga.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com