Sidor

tisdag 22 juni 2010

Därför är jag vegetarian


Nu rapporteras det några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat djurplågeri hos ett stort antal grisuppfödare att det svenska företaget Scan är delägare i det danska företaget Daka, som tillverkar just grisfoder baserat på grisblod och grisfett. Detta foder säljs sedan vidare ut till Europa, främst till Tyskland och Danmark som är Sveriges främsta importörer av kött.

Varför är då kannibalism något att uppröras över då? Jo, ni kanske minns krisen med galna ko-sjukan då hundratusentals kor fick avlivas för att sjukdomen riskerade spridas till människan? Galna ko-sjukan framkom just p.g.a. kannibalism, det som just nu sker bland Europas grisuppfödare.

Vi lever i ett globalt ekonomiskt system där finansmarknaden har herraväldet, vilket innebär att profiten, spekulationer och manipulationer är vardagsmat. Då kan man inte helt plötsligt bli förvånad över att det kapitalistiska landsbruket i Europa inte "lärt sig" från tidigare sjukdomskriser. Tjänar bönderna på kannibalism hos sina djur så är det helt enkelt att räkna med att kannibalism förekommer. Sådan är kapitalismen...Intressant?
Bloggat: Svensson, Alltid rött
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Det visar också med vilken cynism djuren betraktas, hur de ses som produkter till för vår vinnings och bekvämlighets skull.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Ulrika:

Precis! Det finns helt enkelt inte plats för hänsyn till liv i ett system byggt på profitmaximering för överlevnad.

Nightwood sa...

Det finns inga bra argument för att äta kött. Det som folk alltid vinner på är att säga att det är gott. Det kan man inte argumentera med på ett sätt som går hem. Är det värt att plåga andra för din egen njutning? Ja, är uppenbarligen svaret för många. Det inte är inte försvarbart vare sig moraliskt eller miljömässigt.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com