Sidor

söndag 6 juni 2010

Israels propagandalögner angående Ship to Gaza-massakern

Hampus Eckerman har gjort ett utomordentligt arbete med att analysera Israels propagandalögner om Ship to Gaza-massakern då tungt beväpnad israelisk militär attackerade en biståndskonvoj ute på internationellt vatten, och mördade minst 9 människor och skadade ett tiotal. Bland lögnerna kan man finna:

- IHH-lögnen.
IHH (Den Turkiska Humanitära Hjälpstiftelsen) är en av huvudfinansiärerna bakom Ship to Gaza (STG), och därför har Israel fokuserat mycket av sitt försvar av STG-massakern på just IHH i ett försök att smutskasta STG. Sedan år 2008 har Israel stämplat IHH som en "terroristorganisation", men varken EU, USA eller FN anser att IHH kan vara en terroristorganisation eller ha kopplingar till andra terroristorganisationer. Enligt USA kan man inte hitta några bevis för att IHH har kopplingar till Al Qaida: "Washington has conceded that it has no hard evidence to prove any ties between the Humanitarian Aid Foundation (İHH) and al-Qaeda.", eller till Hamas: "We know that İHH representatives have met with senior Hamas officials in Turkey, Syria and Gaza over the past three years. That is obviously of great concern to us. That said, the İHH, which stands for the Humanitarian Relief Foundation, has not been designated as a Foreign Terrorist Organization by the United States".

Förutom det israeliska popgandamaskineriet är det även den stora amerikanska lobbygruppen för Israel AIPAC som försöker smutskasta STG genom lögner om IHH.

- Al Qaidalögnen. Eckerman visar hur den israeliska militären den 2:a Juni på sin hemsida ljög om att 40 personer på STG var medlemmar i terroristorganisationen Al Qaida. Lögnen om Al Qaida-medlemmar har sedan tagits bort från hemsidan och ersatts med personer "found with no identification papers". När inte Al Qaidapåståendet höll försöker Israel att påstå att STG hyste terrorister från Tjetjenien.

- Förfalskad bild #1. Den israeliska tidningen Haaretz använde en photoshopad bild, som framställer en "vänstervriden aktivist" med en kniv. Bilden visar sig härstamma från det israeliska utrikesdepartementet. Här är bilden:

- Förfalskad bild #2.
Den israeliska armén publicerade den 2 Juni en bild på hemsidan Flickr.com påstådda skyddsvästar på en av båtarna i STG, detta för att visa hur man var förberedd på våldsamheter. Bilden visade sig vara tagen flera år tidigare enligt dess digitala information (4 år, 3 månader och 21 dagar innan den israeliska armén bordade båten). Här är bilden på västarna prydda med den turkiska nationalsymbolen:


- Förfalskade ljud- & videotagningar. Två filmer lades upp på den israeliska arméns YouTube-tjänst där det förekommer förfalskade ljudkommunikationer med STG. Efter avslöjandet erkände den israeliska armén att de medvetet manipulerat ljudupptagningarna.

- Lögnen om självförsvar.
Från Israel och dess apologeter har det framförts försök att få massakern av 9 döda och flertalet skadade människor på STG att vara en tragisk verkan på att de israeliska soldaterna blivit tvungna att försvara sig. Inte nog med att det är en absurd tanke, i och med att de israeliska soldaterna inte hade någon internationell rätt att borda båtar på internationellt vatten - vilket alltså betyder att de ombord på STG hade all rätt att göra motstånd (även med vapen) mot den israeliska armén. Dock så har de senaste obduktionerna av de döda bekräftat att det inte handlade om ett självförsvar från soldaternas sida utan att det handlade om rena avrättningar. Från DN:
"Den 19-årige Fulkan Dogan, som också var amerikansk medborgare, sköts fem gånger från ett avstånd på mindre än 45 centimeter. Han sköts i ansiktet, i bakhuvudet, två gånger i benet och en gång i ryggen.

Två andra män sköts med fyra skott. Fem av de dödade sköts antingen i bakhuvudet eller i ryggen, säger Büyük till tidningen.

Förutom de dödade skottskadades ytterligare 48 människor. Sex aktivister saknas fortfarande."


Det är inte bara den israeliska armén som skapar och kanaliserar propagandalögner. Här i Sverige har vi ett antal debattörer som i åratal varit passionerade Israelapologeter, däribland Dilsa Demirbag-Sten som i Expressen ljuger om att israeliska soldater attackerades av brandbomber:
"Vi såg att de israeliska soldaterna som sänktes ned från en helikopter attackerades av en mobb som var beväpnad med brandbomber, knivar och andra vapen."
Andra svenska Israelapologeter är den tidigare högerextrema Willy Silberstein som nu är ordförande i organisationen SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism), och SKMA-medlemmen Jonathan Leman. Båda övertygade om att försöka grumla till den valida kritiken mot staten Israel till "antisemitism". Leman har nu i några år varit frekvent i sitt försvar av Israel just genom sin förtalsretorik om "antisemitism" för kritik mot staten Israel.

Tyvärr är det inte bara den israeliska militären och enskilda apologeter som kanaliserar Israels propaganda. SVT:s nyhetsprogram Aktuellt i kanal 2 har rapporterat om STG-massakern med en ovanligt naken partiskhet, med inslag som okritiskt visar propagandafilmer från den israeliska militären och använder terroristspekulanter som "expert"-tyckare. Ett exempel på sådana inslag var när Aktuellt skulle intervjua Mattias Gardell, som var vittne ombord på STG när den israeliska militären attackerade. Jenny Lindahl Persson har transkriberat det absurda inslaget på sidan 22 sömnlösa nätter.


Intressant?
Media: Ex1, Ex2,Ex3 Ex4 Ex5, Sydsv1 Sydsv2, SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN4, AB1, AB2
Bloggat: Svensson, Björn Nilsson, Jinge, Paolo

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Hej Kristoffer!

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html


(P.S Jag är också en teolog och lärare)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hampus Eckerman sa...

Jag håller med anonym. Israelerna var bara runt och flög lite i området när otäcka fredsaktivister tvingade dem att fira ner sina soldater ner på skeppet. Sedan rusade de fram till soldaterna, grep deras vapen och sköt sig själva i huvudet bakifrån med fyra skott.

De hade förstås övat på detta i Al Qaidas självmordsläger.

Beelzebjörn sa...

Alltså... Inte för att det förvånar mig att information manipuleras från båda sidor, men är det på allvar verifierat att Utrikesministeriet försökt kränga en så otroligt kass photoshopförfalskning?

... Eller att IDF glömmer att radera eller ändra en bilds digitala information?

Jag menar, hur inkompetent får man vara?

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Beelzebjörn:

Följ länkarna för mer information om bildförfalskningarna.

Andreas sa...

Intressant vinkling, vad gäller dom israeliska "propagandafilmerna" så visar det onekligen ett gäng som pucklar på förmodade israeliska soldater. Borde vara svårt att fabricera. Min analys är att dödandet började på skeppet . Det blev panik & kaos, israeliska soldaterna väntade sig inte motstånd och handlade till slut i panik (vissa skulle säga självförsvar). Flottan var informerad om att bordning skulle ske. Detta är faktiska bevis, det du tar upp i övrigt är indicier.

Anonym sa...

Håller med föregående talare. Det är mer än uppenbart att, nu i efterhand, att ombord det turkiska fartyget fanns starka antiisraeliska element som vill få en blodig konfrontation, av flera skäl. Israels soldater handlade i självförsvar. Men det är inte så politiskt korrekt att säga att "Israel gjorde bara sitt jobb". Nu vill inte Hamas ha förnödenheterna. Vem är huvudproblemet? Hamas förstårs som håller stackars Gazabor som gisslan.

Hampus Eckerman sa...

Ja, det är uppenbart att de två anonyma filurerna tror på allt den israeliska militären säger, oavsett vad. Särskilt som den israeliska militären har erkänt att de fabricerat filmer.

http://idfspokesperson.com/2010/06/05/clarificationcorrection-regarding-audio-transmission-between-israeli-navy-and-flotilla-on-31-may-2010-posted-on-5-june-2010/

Det är inte självförsvar att attackera fartyg på internationellt vatten. Och de som håller blockaden mot Gaza med folket där som gisslan är Israel, inte den palestinska folkvalda regeringen.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com