Sidor

torsdag 29 juli 2010

Börjar xenofobin spridas i västerlandet?

Xenofobi, enligt wikipedia:
"Ordet xenofobi definieras i elfte upplagan av SAOL som "rädsla för främlingar" och Nationalencyklopedin skriver under främlingsfientlighet att det är "avståndstagande från eller fientlighet mot främlingar" främst grundat på kulturella skäl"

Uttryck av xenofobi har på senare år ökat i Europa, med ett antal högerextrema partier som antingen är på god väg att etablera sig som riksdagspartier eller har redan etablerat sig.

Nu de senaste dagarna har det rapporterats en hel del oroväckande nyheter om hur diverse myndigheter närmat sig xenofobiska och i vissa fall rent av etnisk rensning. I Frankrike har presidenten Nicolas Sarkozy beordrat: "att 300 läger, som byggts av romer och resande runt om i Frankrike, ska rivas", och beordade samtidigt att romer som "orsakat ordningsproblem" ska utvisas. Svepskälet till denna etniska rensning mot minoriteten romer, som enligt Sarkozy utgör "ett säkerhetsproblem", förklaras vara en attack mot en polisstation som en reaktion på att poliser tidigare skjutit ihjäl en rom. Dock är det klart att Sarkozys kollektiva bestraffning är ett uttryck av xenofobi vilket triggat en etnisk rensning. Förra året utvisades så många som 100 000 romer från Frankrike.

I Ungern fick fascistpartiet Jobbik en historisk framgång i valet i våras: "På måndagen stod det klart att det naziinspirerade partiet tar nästan var sjätte plats i det ungerska parlamentet, och företrädare för partiet var inte sena med främlingsfientliga uttalanden."

Och idag kunde en främlingsfientlig lag gå igenom i USA:s delstat Arizona, men stoppades i sista sekunden (bara några timmar innan den skulle träda i kraft) av en domstol som ansåg den strida mot landets konstitution. Arizona försökte för första gången i USA få illegala invandrare att automatiskt bli kriminella. Sveriges Radio skriver att domaren strukit ett antal punkter i lagen, däribland:

"En av de mest omstridda punkterna går inte igenom, den som skulle göra det brottsligt att inte bära med sig papper på sitt uppehållstillstånd.

Domaren stoppade även paragrafen som skulle tvinga poliser att vid minsta misstanke undersöka uppehållstillståndet för folk som hejdas av andra anledningar."
I Israel utfördes igår en etnisk rensning mot beduiner, då en hel beduinby jämnades med marken: "Omkring 300 människor blev hemlösa när över 1 000 poliser sattes in för att föra bort dem innan schaktmaskiner raserade byn i Negevöknen". Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu sade veckan före att: "han ser det som ett hot om judarna inte är i majoritet i Negevområdet".

En intressant analytisk iakttagelse till vår nutid gjordes av Guldfiske i den bokcirkel jag deltar i om "Det stundande upproret". Denna iakttagelse går ut på att den ökande xenofobin kanske är ett uttryck av att vi allt mer blir främlingar för oss själva - i en hyperkapitalistisk värld där individen inte längre bara säljer sin arbetskraft utan förväntas sälja sig själv - sitt Jag.


Intressant?
Media: P1, Ekot, DN, SvD, SVD2, GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Cyberpiska sa...

Tycker att det är fel att bunta ihop allt möjligt för att få en slutpoäng - xenofobin. Arizonafallet är något i klass för sig. Tur att lagen stoppades.

Det som händer i Frankrike är ett problem som många europeiska länder har tampats med i decenier. Vad som inte sägs i svensk media är hela storyn. Man har valt ut de bitarna som passar Leissners agenda och vinklat så att det hela framstår som ren förföljelse av en hel grupp. Fel!

Skulle du känt dig förföljt om polisen haffade dig när du med ett gäng vänner slog upp tält eller liknande någonstans där det inte är tillåtet, bott så och drivit runt i månader utan att ha pengar? Ännu värre så har de flesta av romerna som nyligen utvisades från Frankrike bott under sådana omständigheter i längre än 3 månader. (de där tre månaderna av fri rörlighet inom EU som våra politiker hänvisar till)

Högerextremism bara växer, tyvärr, när myndigheter inte vågar ta itu med problem av rädsla för att inte framstå som politiskt inkorrekta. Här i Sverige livnär sig högerextremister på folkvaldas missar och misslyckandet med integrationspolitik.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com