Sidor

söndag 25 juli 2010

Den förtryckande staten

Jag kan inte låta blir att se hur den omdebatterade domen mot en serieöversättare i Uppsala, är en i raden av den nuvarande maktordningens sätt att försvara sig genom ökad kontroll. Ett i raden av många konsekvenser av den maktordningens nya fokus av kontrollbehov. Här förenas kritiker av den repressiva statsordningen allt ifrån marxistisk kritik till liberalers kritik mot en paternalistisk maktordning.

Jag ser en liknelse till vad Den osynliga kommittén skriver i "Det stundande upproret", och vad Hardt och Negri skriver i "Multituden", nämligen att det nuvarande postfordiska samhället där vi har övergått:

"från en ekonomi präglad av fabriksarbetets stabila anställningsformer till en ekonomi där arbetsvillkoren är flexibla, rörliga och osäkra: flexibla, eftersom arbetaren måste anpassa sig till en mängd olika uppgifter; rörliga, eftersom de ofta måste byta jobb; och osäkra, eftersom inga avtal längre garanterar stabila, långvariga anställningar." (s.141)
En ny global ordning där samhället präglas: "av samarbete och innefattar skapandet av sociala relationer och kommunikationsnätverk, vilket innebär att all verksamhet i samhället, inklusive de fattigas aktivitet, blir produktivt på ett mer direkt sätt än tidigare"(s.162, Multituden). Vilket tvingar ordningen att utöka sin kontroll av sina medborgare.


Intressant?
Bloggat: Deepedition, Erik Laakso, Farmor Gun, Blogge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com