Sidor

torsdag 22 juli 2010

Marianne Berg (V) visar att vänstern bryr sig om de utsatta sexarbetarna

Det är glädjande att läsa Marianne Bergs (V) och Camilla Lindbergs (FP) debattartikel i Expressen som kritiserar den nuvarande sexköpslagen. Att Lindberg varande Folkpartist kritiserar sexköpslagen bryr jag mig inte lika mycket om som att Berg kritiserar, då liberalers kritik mot sexköpslagen och annan kriminalisering av prostitutionen bottnar i en falsk övertygelse om "individuell frihet". En riktig kritik mot sexköpslagen, som utgår ifrån människans egna perspektiv och en konkret kunskap om att organisering och solidaritet är en framgångsrik väg ut ur det nakna tyranniet, kommer från socialisterna. Och debattartikeln skriver att:

"Med öppna och lagliga sexköp kan alla i branschen lättare upptäcka avarterna. Säljarna måste kunna organisera sig utan att kopplerilagen därmed gör dem kriminella, vilket är fallet idag. Ett licensförfarande kan vara en lösning för verifiering av ålder och andra attribut. Kriminalisering av sexköp där slaveri eller trafficking föreligger är också ett alternativ.
Vi menar att man under en nollvision om det rena folkhemmet offrar människors hälsa och liv för att föra paternalistisk signalpolitik som infantiliserar kvinnor. Vi vill därför stärka rättigheterna och villkoren för dem som säljer sex. Polisinsatser bör koncentreras där verklig skada sker – människohandel, slaveri, sexuellt utnyttjande av barn, ungdomsprostitution – och inte på att jaga vuxna människor fullt kapabla att fatta egna beslut."

Tyvärr verkar Vänsterpartiet vara infekterat av moralistiska neofeminister som tror att häxjakt är det bästa medlet för "bekämpa" prostitutionen, vilket syns framförallt av de Vänsterpartistiska bloggkommentarer som hon fått från Stockholmsvänstern,
Jerker Nilsson och Jonas Sjöstedt. Av många av kriminaliseringens apologeter florerar det patriarkala påståenden, som faktiskt bekräftar Bergs resonemang i debattartikeln. Exempelvis skriver Sjöstedt att "prostitution är i grunden ett uttryck för manlig makt" utan någon som helst verklighetsanknytning där män och pojkar också är sexarbetare och kvinnor också är sexköpare (Stockholmsvänstern famlar de också i samma grumliga patriarkala vatten). Att det råkar vara fler män som köper sex än kvinnor är ovidkommande när man diskuterar prostitutionen i sig själv, snarare kan det faktumet ha många anledningar - däribland det att vi lever i ett patriarkalt samhälle där kvinnors sexualitet undertrycks. Vidare menar Sjöstedt att "prostitutionens grund är utnyttjan av andra människor", och kastar hela kritiken av lönearbetet överbord. All lönearbete är i grunden utnyttjande av människor, det är det grundläggande i Karl Marx´s analys av det kapitalistiska samhället. Att Sjöstedt och liknande apologeter missar detta är tragiskt, framförallt eftersom de är medlemmar i ett parti som åberopar en marxistisk tradition.


Intressant?
Bloggat: Louise P, Blogge, Gothbarbie
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Robert sa...

Väl talat. Även om vi må ha olika bevekelsegrunder och utgångspunkter så måste vi samarbeta över partigränserna för att få bort denna lag som omyndigförklarar vuxna kvinnor.

Christoffer sa...

Jag håller med dig. Att allt lönarbete är utnyttjande är ju grundläggande socialistisk teori. Att göra särkilt skillnad på sexköp är inget annat än sexualmoralism.

Frågan är vad en vänstersympatisör bör rösta på. Marianne Bergs ståndpunkt tycks tyvärr vara rätt ovanlig i vänsterpartiet, och en röst på dom är tveksam i det läget. Vilket parti har du tänkt rösta på, Kristoffer?

Alex sa...

Jag har ingen bestämd uppfattning i frågan, men jag har vissa funderingar.

Bidrar en legalisering till att minska sexslaveri, gatuprostitution osv? Eller är det bara så att den vita marknaden växer utan att den svarta påverkas i någon större grad?

Finns det någon risk för att prostitution blir en stor industri när marknaden blir vit och det sociala stigmat bryts? Vi lever i ett väldigt sexualiserat samhälle där det också finns många ensamma människor. Jag föreställer mig alltså att det finns en potentiellt stor efterfrågan. Är det rimligt att föreställa sig att en legalisering i ett medellångt perspektiv kan innebära en ganska intensivt kapitaliserad sexindustri uppbackad av effektiva PR-byråer som konstruerar efterfrågan osv. Eller är det slippery-slope?Hur som helst så är det för mig ingen nämnvärd skillnad på att sälja sin arbetskraft, sin sexualitet, sin kreativitet eller sitt intellekt. Alla dessa egenskaper är intima och jag vill fritt förfoga över dem och inte behöva sälja till en arbetsgivare/sexgivare (hehe)

Det viktiga att fokusera på då är väl att bygga upp möjligheter för människor att försörjas utan att behöva vända sig till kapitalister eller underordna sig statens kontroll.

Men det är såklart lättare sagt än gjort.

Hur som helst så bör en vänsterlinje alltid innebära ett krav på att alla människor ska ha villkorslös (dvs. ingen jävla soc-fascism) rätt till en bostad och en skälig levnadsstandard. Det är det klart effektivaste sättet att bekämpa kriminalitet, missbruk och de värsta formerna av lönearbete (inkl. sexarbete).
Tyvärr är det något som vänstern på sin höjd snackar om.

Bengt Månsson sa...

LOKE: Ditt inlägg antyder ett argument som ofta använts av män för att skaka av sig sitt dåliga samvete när de köper prostituerade; att de prostituerade är det av kåthet!!! (Du talar om undertryckt sexualitet i det här sammanhanget.)

När sedan du och alla andra jämställer försäljning av sex med "allt annat lönearbete" innebär det otrolig nervärdering av sexualiteten som sådan.

Fråga någon av dem som kommit ur prostitutionen om det bara är sin kropp de säljer när de prostituerar sig. I stort sett alla har tryckt på den oerhörda förnedring det inneburit att sälja inte bara sin kropp utan också att behöva tvingas göra ett så grundläggande mänskligt behov och källa till glädje som sexualiteten
till en handelsvara.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Christoffer:

Du sätter fingret på kärnproblemet vad gäller de som argumenterar kriminalisering - att det handlar om en sexualmoralism. Ty de gör ju faktiskt skillnad just pga att det har med sex.

Jag ger en kritisk röst till vänsterpartiet, mest för att partiet fortfarande har sin bas i arbetarrörelsen. Tycker dock att det är mycket positivt att det kommer kritiska röster mot den gamla moralvänstern.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Alex:

Vad en legalisering har gjort i de fall där den genomförts, ex. Nya Zeeland har mycket positiva konsekvenser kunnat bevittnas.

Problemet med kriminalisering som jag ser det är det EU:s forskning kommit fram till; att mycket av prostitutionen mörkläggs och hamnar utanför samhällets insyn och eventuella kontroll. Samhället förstod att de skulle missa insynen och att de prostituerade skulle få det sämre i och med sexköpslagen som infördes år 1999. Domstolsverket, JK, Riksåklagaren, och RFSU var motståndare till kriminaliseringen av sexköpare och socialstyrelsens prostitutionsgrupp ansåg att förslaget var “ganska korkat”. Enligt Enligt socialstyrelsen idag har: "[The law] opened a hatch for pimps of foreign sex sellers who visit Sweden for short periods of time".

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Bengt:

Ja, kvinnans sexualitet är undertryckt i patriarkala samhällen som vårt. Det är ju därför Berg har rätt när hon kritiserar apologeterna för att skrämmas med "dottern" som eventuellt blir sexarbetare, och därmed utelämnar pojkar och män per definition. Det är att se på kvinnans sexualitet med annorlunda glasögon och faktiskt patriarkalt.

Jag förstår inte varför en kritik mot lönearbetet skulle betyda en nedvärdering av sexualiteten som sådan. Det måste ju i så fall innebära att kritik mot lönearbete (alltså all lönearbete inkl sexarbete) nedvärderar alla tjänster och arbetskraft som människor utför i lönearbete. Vilket faller på sin egen orimlighet.

Problemet med lönearbetet idag är ju inte att det bara är (i marxistiska termer) en formell underordning av att sälja arbetskraft, utan också en reell underordning där man tvingas sälja sig själv. Det gäller alltså alla som lever i det kapitalistiska samhället.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com