Sidor

torsdag 15 juli 2010

Sexproletärer, Littorin och falska frälsareOavsett vad man anser om den nuvarande sexköpslagen, vilken jag ställer mig kritisk till, så är det givetvis allvarligt, och inte någon pseudodebatt, om en högt uppsatt regeringsminister brutit mot samhällets lagar och regler. Ty, vad det då handlar om är inget annat än ett naket hyckleri där inte ens de som skall representera samhällets ordning upprätthåller den. Sedan anser jag att vi egentligen inte behöver bry oss, speciellt inte vi som är kritiska mot den borgerliga parlamentarismen. För oss är Littorins hyckleri änne en bekräftelse på att dagens samhälle är ruttet.

Men jag hade egentligen inte tänkt att kommentera Littorins hyckleri, utan istället Martin Klepkes artikel om sexköpets "smutsiga baksida" i Aftonbladet (2010-07-14). Klepke gör som i stort sett alla väpnare inom kriminaliseringslobbyn, nämligen fäktas mot fantasifoster. Artikeln beskriver hur holländska sexproletärer nästan aldrig är lycklig med sitt lönearbete, vilket är ett argument som förutsätter att motståndarsidan i debatten skulle hävda att de faktiskt vore det. Det är möjligt att det finns enstaka individer som menar att sexproletärer är generellt lyckliga, men de är inte aktiva eller över huvudtaget synliga i debatten. Istället upprätthålls detta absurda påstående att om den "lyckliga horan" paradoxalt av just de som argumenterar emot påståendet.

Vi som är kritiska till sexköpslagen och all annan sorts kriminalisering av och kring prostitution skulle aldrig hävda att sexproletärer är generellt lyckliga. Det vore lika absurt som att påstå att varje förvärvsarbetare eller städerska skulle vara generellt lyckliga. Klepke är alltså en av vår tids många Don Quijotes, som eldar upp ett debattklimat genom att slåss mot illusionära kvarnar. Tyvärr ett tecken i tiden, där nyspråk och ohederlig retorik blivit legio.

Det reella kärnargumentet mot att använda juridiken för att stigmatisera sexarbetet ligger istället i att statliga förbud förvärrar en redan svår situation för sexproletärerna. Den "botar" sexarbetet genom att göra den till mörkertal, som staten sedan kan använda för att slå blunder i blå ögon och brista ut i falsk triumf; Vi har avskaffat prostitutionen! Tyvärr går det inte i vårt kapitalistiska samhälle att avskaffa sexarbetet, eftersom det enda medel som finns tillgängligt är just formell lagstiftning som inte har med verkligheten att göra. Så länge vi lever i ett samhälle som definieras av kapitalets produktionsförhållande och lönearbete, så är den enda lösningen på sexarbetets problem som lönearbete ett avskaffande av lönearbetet i sig själv.

Till skillnad från Don Quijotes som Klepke borde det vara ytterst viktigt att fråga sig vad som verkligen hjälper de utsatta sexproletärerna. Hur ska vi som samhälle underlätta för dem själva att upprätthålla en så bra tillvaro som möjligt? Är det genom kriminalisering, eller genom öppenhet? Är det genom stigmatisering eller solidaritet?Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Littorin var aldrig riksdagsman.
Frågan är om inte du själv liknar riddaren på illustrationen.
Släpp detta med sexproletärer och gå med i kampen för socialismen på de arbetande kvinnornas och männens sida - mot ALL prostitution!
Sixten

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Sixten: Visst har du rätt i att han aldrig var riksdagsman, det skall jag genast ända.

Men jag står redan på barrikaden i kampen för socialismen på de arbetande kvinnornas och männens sida - oavsett vilket lönearbete de slavar till. Frågan är om du gör det, Sixten?

Anonym sa...

Oavsett vilket lönearbete de slavar till?
Känner en moderat som har 800 000 i lön om året som ordf i omsorgsstyrelsen.
Ska han räknas in bland dem du står på barrikaden för?
Hur ska det bli för de kvinnliga och manliga sexsäljarna (sexproletärerna) i ett socialistiskt samhälle? Hur befrias de från slaveriet?
Sixten frågar.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Om vi ska prata marxistisk kritik av kapitalism, så är det lönearbetet som är problemet. All lönearbete är förtryckande, eftersom lönearbete i sig själv är förtryckande.

I det socialistiska icke-kapitalistiska samhället finns naturligtvis inte lönearbetet eftersom den är knuten till kapitalismen.

Juristen sa...

Hur vet du att Littorin hycklar? Har hans skuld verkligen bevisats? Eller anser du som tant Gredelin att redan den som bara är misstänkt bör straffas och att den rättsliga prövningen är en onödig formalitet och att bevisning bara är trams?

Påminner i sådant fall om häxprocesserna. Är det ett sådant samhälle du längtar efter?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com