Sidor

söndag 25 juli 2010

USA:s krigsbrott - Vietnams bortglömda krigsoffer

Chris Arsenault på Al Jazeera skriver en intressant krönika om Vietnamkrigets glömda offer, nämligen de omkring 3 miljoner civila vietnameser som lider av att USA använde kemisk krigföring. Barn föds utan ögon, armar och ben, och med deformerade kranier. Dessutom inte att förglömma alla medfödda sjukdomar.

Det visar sig även vara så att USA:s armé var fullt medveten om att det kemiska vapnet kallat "Agent Orange" orsakade "general organ toxicity" och "other systematic problems", så tidigt som 1964. Mellan 1962-1971 sprejade USA:s armé över 80 miljoner liter av "Agent Orange" över Vietnam, vilket alltså än idag får digra konsekvenser för miljontals människor.

En uträkning av hur stor kostnaden skulle vara för att göra en riktig sanering av de förgiftade områdena och en behandling av de sjuka i Vietnam har gjorts av amerikanska och vietnamesiska politiker, medborgare och forskare. De kom fram till att det skulle kosta 300 miljoner dollar, men USA har hitintills bara hjälpt till med med 9 miljoner dollar. En summa som kanske snarare bör tolkas som propaganda, än som humanitär hjälp. I konsekvensens namn borde USA ställas inför internationell domstol för brott mot mänskligheten, och den svenska högern borde göra en offentlig ursäkt för sitt stöd och nuvarande stöd till USA:s krigsmakt. Det var inte länge sedan USA och NATO använde sig av utarmat uran och klustret vapen i sina krig i Afghanistan, Kosovo och Irak, nu liksom då stöder högern och unghögern dessa brott mot mänskligheten.Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com