Sidor

tisdag 24 augusti 2010

Centerpartiets dunkla politik

(Skräckpropaganda från valet år 1928)

Den värmländska centerpartisten Viviann Gerdin tror tydligen att hon lever under kosackvalet för ca 70 år sedan. Då hade Sveriges högerpartier en omfattande skräckpropaganda, som varnade för att en röst på kommunisterna och arbetarpartiet var en indirekt röst på de ryska bolsjevikerna. Högerns rysskräck har sällan varit rationell eller hälsosam, vilket mordbrandsttentatet mot tidningen Norrskensflamman den 3 mars 1940 visar. Högerpartiets (nuvarande Moderaterna) ungdomsförbund marscherade med nazistiska armbindlar och gjorde Hitlerhälsningar, och Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet) hade antisemitism inskrivet i partiprogrammet, tillsammans med detta flirtande med nazismen blandades också en passionerad antikommunism.

Gerdins mörka illusioner om det nuvarande Vänsterpartiet fick ett seriöst svar från Vänsterpartiets Bengt Berg, som uppmanade Gerdin att själv sopa framför sin egen dörr. Men Gerdin väljer att fortfarande blunda för Centerpartiets förflutna, och nöjer sig med att lakoniskt förklara att det nazistiska förflutna inte är något att vara "stolt över". Det är väl det minsta man kan begära. Centerpartiets dunkla politik slutar dock inte i det förflutna, utan partiet är idag medlem i den Liberala Internationalen tillsammans med militärkuppmakarna i Honduras och Thailand.

Gerdin kritiserar Vänsterpartiet för att inte ha gjort upp med sitt förflutna med internationella förbindelser till stalinistiska stater. Men nu förhåller det sig så att Vänsterpartiet redan gjort det. År 1993 publicerade Vänsterpartiet en Vitbok om just sina internationella förbindelser, och år 1996 återpublicerades den som en utökad upplaga. Vänsterpartiet är således det enda riksdagsparti som gjort upp med sitt förflutna, tills Centerpartiet betalade Anders Björnssons undersökning om Bondeförbundet. Björnsson menar dock att undersökningen inte är något forskningsprojekt, och kommer bland annat fram till att "rasfrågan var en del av tidsandan". En bedömning som Centerpartiet gör en stor sak av på sin hemsida. Är det att göra upp med sitt förflutna?


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

sl sa...

Ryss-skräcken var helt rationell, och gällde hela folket. Sverige ligger geostrategiskt ivägen för Ryssland, nu som då. Vårt försvar har bara ett potentiell angripare, sen 1700-talet. Lede fi kommer från öster. Detta gjorde givetvis det röda hotet långt värre efter bolsjevik-kuppen, den förkrossande majoriteten mot de röda kommer inte bara ur skräck för socialismen, utan också om nedärvda erfarenheter av ryssar som brände längs kusten.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com