Sidor

måndag 2 augusti 2010

"De nya kommunisterna är fildelare och rollspelare"


Carl-Michael Edenborg briljerar på Aftonbladets kultursidor:
"De senaste åren har allt fler börjat kallat sig kommunister. Det går rent av att tala om en trend. Kanske började det med Michael Hardts och Antonio Negris Imperiet från 2000.
[...]
Det var inte det kvasireligiösa blomsterspråket som överraskade, utan att en bok som är uttalat anarkistisk och antistatlig hyllade kommunismen. Sedan dess har vi sett tänkare som Alain Badiou och Slavoj Zizek – modefilosofen framför alla andra, poppis till och med på liberala DN:s kultursidor – allt oftare kalla sig kommunister och härom månaden delta på konferensen Idee des kommunismus i Berlin. Vi har sett den pånyttfödda svenska anarkisttidningen Brand fyllas med texter av påstådda kommunister. Vi har sett det mycket uppmärksammade franska manifestet Det stundande upproret av Den osynliga kommittén från 2008 förorda kommunism."
De nya kommunisterna är inte gårdagens stalinister, de kritiserar stat, byråkrati och överstatlig kontroll över enskilda medborgare - vare sig det är censur, morallagar, FRA-lag, IPRED, eller övervakningskameror. De borgerliga kritikerna har inte riktigt hängt med i svängarna, utan har fastnat i en 50-tals-loop där kommunism betyder Stalin, Gulag och terrorstat. Därför är de oförmögna att förstå vad som händer i den intellektuella sfären och i de världsliga konflikterna.


PS: Är själv med i en blogg-cirkel om just boken "Det stundande upproret", där jag gör villa jämförelser till Hardt och Negri.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Hampus Eckerman sa...

Är inte det där bara ett annat sätt att säga att de är nördar? :)

(ja, det är jag också...)

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Nördarnas återkomst. :)

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com