Sidor

fredag 13 augusti 2010

Först revolution - sedan Star Trek

("Ark of Space" - av Shigeru Komatsuzaki)


Självaste Stephen Hawking varnar mänskligheten om att vi snart måste kolonisera andra planeter förutom jorden för att vi skall kunna överleva som art:

"– Jag ser stora faror för mänskligheten. Det har funnits flera tillfällen i historien då vår överlevnad hängt på en tråd. Kubakrisen 1963 var ett av dem. Sådana tillfällen kommer sannolikt att bli vanligare i framtiden, säger han till det amerikanska online-forumet Big Think.

Enligt Hawking är vi på väg mot en farlig period i historien, med växande befolkning, sinande resurser och en allt större kapacitet att förändra miljön.

– Det blir svårt att undvika en katastrof de närmaste hundra åren, än mindre de närmaste tusen eller miljoner åren.

[...]

– Vår enda chans till överlevnad i långa loppet är att sluta se inåt på planeten Jorden och börja sprida ut oss i rymden"
Det är tyvärr en nödlösning för världens 0.01 % rikaste personer inom den närmaste tiden. Först måste vi nämligen, för att rädda mänskligheten och jorden som helhet, faktiskt krossa det destruktiva system som satt oss i den nuvarande positionen. Med ett helt nytt system skulle vi faktiskt på allvar kunna diskutera verklighetens Star Trek. Med ett globalt klassamhälle där inte ens rent vatten är garanterat är det praktiskt taget omöjligt att lösa kapitalismens destruktivitet genom att fly från vår planet. Även om vi skulle lyckas fly från en förstörd planet så skulle vi ju ändå bara ta med samma destruktiva system som förstörde planeten, och därav inte lösa något alls.

Så, ja Mr. Hawking har rätt på ett sätt, att vår rymdkolonisering är vår chans till längre överlevnad ur ett långt perspektiv. Men skall vi någonsin komma fram till dessa möjligheter till rymdkolonisering måste vi rädda oss och planeten här och nu - genom en immanent systemändring; en icke-kapitalistisk revolution.


Intressant?
Bloggat: Jinge, Erik Laakso
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver von Stockenström – Ostindiska, Fagersta, Länna, Garpenberg, loaderrorready skriver Vänsterpartiets grundläggande brister, >> 907 skriver Photo, Hans Norebrink skriver Ungas kulturer, jesper skriver Facket har ingen koll…

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com