Sidor

onsdag 11 augusti 2010

Ja, Marx har rätt!


Borgerlighetens fäktare på SvD:s ledarsida försöker upprätthålla någon slags försäkran att Karl Marx och hans analytiska metod inte längre är populärt. Men vi som inte släpar efter i de filosofiska och teoretiska diskussionerna idag, vi vet att Marx är glödhet. Inte bara tack vare filosofer som Slavoj Zizek, Michael Hartd och Negri. Nej, utan också genom hela den progressiva rörelsen, och bland ekonomer som blinda strävar efter förklaring till de allt mer frekventa "kriserna" i det ekonomiska världssystemet.

Karl Marx' analytiska arv till oss handlar inte om någon religionskritisk artonhundratalsskrift, nej, utan om samhällsförklaringar och konkreta analyser över det ekonomiska systemet. Det handlar om förklaringar utifrån Marx´ utvecklade dialektiska metod, som hjälper oss att förstå varför vi lider, varför kapitalismen istället för att utveckla och förstärka individer faktiskt upplöser dem. Det handlar om att konkretisera vår tysta kunskap av att leva i ett postmodernt kapitalistiskt system, där vi inte längre bara blir tvingade att sälja vår arbetskraft utan också förutsätts sälja vårt Jag i ett ständigt jagande efter en ständig hägrande anpassning.

Falska vänsterekonomer försökte i början av 1990-talet att slå blunder i folk om att Marx värdeteori var omöjlig - ja rent av ologisk. Idag vet vi bättre, eftersom att vi faktiskt läser Marx.


Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Marx värdeteori kan jag rekommendera denna artikel:
http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=6311&Itemid=26

Anonym sa...

Var har kommunister rätt?
Det som understödjer deras teori men inget annat är att:
I profit samhället tills du jobbar åt någon annan så kommer du aldrig att bli lika rik som din arbetsgivare. Ingen har lovat det heller och det är iaf en matematisk omöjlighet.
Jämför arbetet för en privat arbetsgivare för pengar som räknas som exploatering vad får arbetaren göra och vinna på kollektiv ägande?
Steg ett:Man tar över den rikes egendom löser det att den rike blir fattig.
Det man trodde att skulle lösa någonting har gått åt skogen - med facit.
ALLA komy länder har gått under - i tävlingen med profit länderna.
Var har fel alla kommunister?
Ex: Hur härmar man profitsamhället med större vinst och på frivillig basis?
Små grupper kan leva enkelt med mer kollektiv tänkande. Men du kan ej kräva att andra länder skall göra samma sak.
Målet man måste nå är: större profit än konkurrenterna på international marknad.
Lika bra produkter med lägre priser.
Detta har ingen m-lenin-ist …. land har uppnått någånsin.
Snart börjar lögnerna där uppe sen byte av heliga kor och kossor sen rullar huvudena på riktig sen rädslan att tala sen…arbetarna är dom skyldiga-för allt som är inte rätt. Det blir en hel del skulder såvitt ingenting är rätt i ett sånt samhälle. Det blir mer eller mindre kafkian arbetsläger i hela landet. Ni ska leverera mera och ställ inga frågor – ledaren vet allt ni bara ska följa – som sorkar, får och dylika. Högre siffror allena är det som ledaren vill höra. Ingen vågar framföra något negativt. Kolla lögnet här: ledaren vet ej (sanningen om katastrofen i landet) därför ni har ljugit samt ledaren är -fortfarande– gott , ärlig helig men han blir vilseledd av ministrar och andra höjdare där uppe. Med det här lögnet kan gå pesten vidare tom några decennier.
Så går det tills det spricker lögnet och hela rasket.
Åsnan som går runt en stolpe får drömma om en slutstation där en åsne-himmelrike väntar på.
Vi vet vad som våntar på åsnan som har tömmt sina batterier på allt. Sorry folks. Kanske Castro dör,kankse kamrat Kim dör – igen – han dog en gång redan sen kom Kim sen kommer Kim igen. Vi har facit: där miraklet har hänt – kamrat XZY har dött så är alla (nästan) nöjda.
Guld värt är det:du får starta eget – och bli så rik som du orkar. Det är en av väsentliga skilnaderna som lyfter och sänker dom olika samhällena. Ditt arbete får sitt betyg i pengar – omedelbart. Rätt man på rätt platts inom hela samhället händer naturligt medan hos dom andra måste man motarbeta utrota alla som har ideér därför att bara dom kan hota den röda schefens bekvämma livstids platts. Alla blir lögnare och idioter genom naturligt urval. Och vi ALLA vet hur det gick. Jag önskar mer än något annat åt alla dom som längtar efter sånt att dom vaknar imorgon i ett kommunist styrt land.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com