Sidor

tisdag 17 augusti 2010

Jean-Luc Godard - À bout de souffle (Till sista andetaget)


Jag såg igår "À bout de souffle" (Aka: "Till sista andetaget") av Jean-Luc Godard från år 1960. Tydligen så ska SVT visa franska klassiker hela veckan från den så kallade "franska nya vågen". À bout de souffle sägs vara revolutionerande p.g.a. hur den är filmad, och visst kan jag så här på sensommaren 50 år efter den släpptes faktiskt hålla med. På ett talande vis avslöjar det den komparativa nivellering som paralyserat den västerländska kulturen. Vissa verkar poängtera hur filmen är filmad, med stundtals snabba klippningar med olika vinklar, tillsammans med estetiskt tilltalande sekvenser med rörlig kamera. Men jag fann också själva temat intressant , vilken konkretiseras i huvudpersonens följande replik:
Michel Poiccard: "I told you being afraid is the worst sin there is."
Temat cirkulerar kring en person som försöker äga varje situation i livet trots moraliska tvivelaktigheter, som att exempelvis skjuta en polis som jagar honom för trafikbrott, eller råna folk vid behov. Men också vara socialt orädd, vilket får Poiccard att faktiskt kontrollera varje situation som uppstår, även fram till slutet då han väljer att vänta på polisen att häkta honom. Temat handlar alltså om att kontrollera sina situationer genom att inte låta sin rädsla komma i vägen, genom social aggression vinner han både kvinnors gunst och vänners respekt. Men hela tiden med den dubiösa moraliska poängen.

En annan aspekt av filmens tema finns i det intervjusamtal som filmens kvinnliga huvudperson Patricia har med en författare:

Patricia Franchini: "What is your greatest ambition in life?"
Parvulesco: "To become immortal... and then die."


Intressant?
Bloggat: minsalbei, Butter tar ordet, la vie sportive
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Föraktfulle-Billström, >> 907 skriver "För en värld med plats för många världar"?, luklof skriver FI ljög om löneskillnader

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com