Sidor

lördag 14 augusti 2010

Kajsa Ekis-Ekmans felslut om kritiken mot sexköpslagen

Äntligen kommer den utsatta situationen för de prostituerade till debatt, så även här på Clarté-bloggen. Jag får även tacka Clarté för tipset om Ekis-Ekmans bok i temat, ty Ekis-Ekman är sannerligen en av vänsterns mer klarsynta skriftställare.

Dock har Ekis-Ekman ett allvarligt logiskt felslut i just denna debatt om prostitutionen, något jag finner förvånande. Det är detta pratet om en myt om den "lyckliga horan" och/eller den "starka horan". Den myten förs inte från det kritiska hållet mot sexköpslagen, utan den förs paradoxalt kategoriskt från lagens apologeter. Denna paradox blir mer stark när det handlar om en kritik från vänster, som faktiskt utgår ifrån en marxistisk kritik mot lönearbetet - alltså inte ifrån någon liberal fantasi om lyckliga löneslavar.

En kritik mot sexköpslagen från vänster utgår ifrån att all lönearbete är utsugande och diskrimenerande, och gör ingen moralisk skillnad på vad för lönearbete som utförs. Istället för tomt prat om "individuell frihet" (från liberaler och nyliberaler) pratas det istället om arbetarklassens solidaritet och möjlighet till klasskamp. Här verkar ju faktiskt Ekis-Ekman säga emot sig själv genom sin argumentation om det borgerliga tänkandet att behandla relationer som ting. D.v.s. alla relationer, inte bara prostitutionen.

Jag hade verkligen hoppats mer substans och mer efterforskning i den internationella debatten från Ekis-Ekman. Kritiken från vänster handlar om att så gott som möjligt göra livet bättre för de prostituerade, att öka den samhälleliga insynen, och de prostituerades egna möjligheter till att förstärka trygghet och säkerhet. Det handlar inte om statliga bordeller. Det handlar om att erkänna att även prostituerade är människor, och att de existerar trots försök till statlig kriminalisering. Som marxist måste man alltid försöka tänka konkret, istället för formellt.


Uppdaterat: Ulrika Stahre recenserar även Kajsa Ekis-Ekmans debattbok och skriver bland annat: "Eftersom Ekis Ekman främst är ideolog bortser hon från sådant som stör hennes idéer", med tanke på Ekis-Ekmans kategoriska ifrågasättande av surrogatmammor. Dock är det klart sedan länge, att Ekis-Ekman har en ideologisk övertygelse även vad gäller prostitution och porr som tenderar förblinda "sådant som stör hennes idéer". Det är tyvärr ingen intellektuell hederlighet, av den sort som Ekis-Ekman annars så tillfredsställande sollar sig till.Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: luklof skriver Ny sida, Anders_S skriver Konsekvens av oreglerad kapitalism och nyliberalism, loaderrorready skriver Vänsterpartiets grundläggande brister, >> 907 skriver Photo, Hans Norebrink skriver Ungas kulturer

3 kommentarer:

Gustav Landström sa...

Men här är ju också ett logiskt fels slut, våran lagstiftning kriminaliserar inte de kvinnor som säljer sina kroppar utan den kriminaliserar de män som köper de.

Anonym sa...

Tja, Kajsa Ekis Ekman är ju faktiskt inte den enda som låter sig förblindas av sin ideologi. Det behöver inte alltid vara dåligt. Det är tvärtom ganska så ärligt. Att vara tydlig med vilken subjektsposition man tänker ifrån är ärligt, det behöver man inte redogöra för precis som om omvärlden är lågbegåvad i övrigt. Allt behöver inte vara så duktigt resonerande, det leder till ett slags hyckleri i debatten. Låt oss istället våga dra konsekvenserna av våra egna resonemang, och lita på att andra tar emot vad vi säger och kan titta kritiskt på det. Kajsa Ekis Ekman lär inte stå oemotsagd. Antingen det eller så bemöter man i sedvanlig ordning kritik emot liberala sexköpslagsmotståndare med kompakt tystnad. Annat är det då prostitutionsliberaler släpper något nytt och fräscht ifrån sig.
/Pseudonym

Anonym sa...

Det går inte att passa in prostitution i teorier om arbete, eftersom detta inte är ett arbete. Det finns ingen motsättning med arbetsgivare, eftersom hallickar, dvs med din vänsterretorik då skulle vara arbetsgivare åt de prostituerade, men är dem som DRIVER fackföreningarna ute i världen. I Holland dödas en prostituerad per år, trots att yrket är legalt. Trafficking har ÖKAT i HOlland, prostitutionsliberalernas förlovade land, och det finns mängder av forskning som, till skillna från dem som vill legalisera prostitutionen, som bygger på att många seriösa forskare bemödat sig att ställa sig frågan: Vad inenbär prostitutionen för de prostituerade, som visar på vilka psykiska följder prostitution har för de prostituerade, och vilka som hamnar däri. Det är ingen vacker läsning. Nu har Holländarna själva börjat förstå vilken miss det var att legalisera prostitutionen, då de sett till földerna och fått uppleva konsekvenserna av denna. Maffiaverksamheten är en del av prostitutionen, och del illegala prostitutionen blomstrar bredvid den legala, den har inte minskat. Så vad är det som är så humant, tycker du Loke, med att legalisera prostitution? För vem är detta viktigt? Var finns köparna i ditt resonemang, eftersom de utgör navet i prostitutionen?
Du tycks faktiskt endast ha köpt slentrianargumenten i legaliseringsretoriken.
/Pseudonym

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com