Sidor

onsdag 25 augusti 2010

Kapitalismen är absurd


Borgerligheten brukar vara snabba med att påpeka hur kapitalister vill sina lönearbetare väl, och dessutom har ett sunt förhållande till samhället. Nu visar en färsk TCO-rapport om förra årets frekventa övertid och arbetslöshet att:

"Det betalda övertidsuttaget under 2009 uppgick till i genomsnitt tre miljoner arbetstimmar per vecka. Det motsvarar (fiktivt) drygt 74 000 heltidsjobb. Det är en kraftig ökning jämfört med början av 2000-talet, då motsvarande siffra uppgick till drygt 65 000. Till detta skall läggas ytterligare 1,2 miljoner arbetstimmar per vecka under 2009 i övertid utan ersättning. Det ger skäl att tro, att övertidsuttaget i produktionen knappast minskat strukturellt under 2000-talet. Under 2009, ett lågkonjunkturår, visar TCO:s rapport att övertidsuttaget var högre än under högkonjunkturåret 2004."

Alltså; lönearbetare arbetar mer för mindre, samtidigt som hundratusentals människor går arbetslösa. Kapitalismen är sannerligen absurd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Som Robin Hood fast tvärt om, Lukas Löfling skriver Bra fritids – En själ(v)klarhet, Anders_S skriver Miljöpartiet vill döda Göteborg, vandringsmyran skriver Gamla godingar, Hans Norebrink skriver Bonderevolter.se
Intressant?

5 kommentarer:

Erik F sa...

Men det är ju också till att lönearbetare ställer krav. Jag har haft den diskussionen dels med min partner, dels med kollegor och vänner som jag anser jobbar gratis alldeles för mycket. Sedan lång tid tillbaka är det cutym att jobba mycket övertid för att det ger status, förvånadsvärt nog.

För egen del jobbar jag mina 38 tim per vecka varken mer eller mindre. Övertid? Skulle inte tro det.

Martin sa...

Det är väl en självklar utveckling, när arbetslöshet är överallt omkring en och deras situation försämras drastiskt. Då vågar ingen som har arbete gunga båten av rädslan att få sälla sig till de arbetslösas skara. Det är väl känt att kapitalismen inte har något intresse av att minska arbetslösheten, att betala för arbetslösheten, tvärt om.

Men den liberala teorin om "den naturliga arbetslösheten", visar vem som är beroende av arbetslösheten, vem det är som tjänar pengar på den. Ur denna kunskap så framgår med all önskvärd tydlighet vem det är som skall betala för arbetslösheten. Rimligen den som tjänar på den.

Christer sa...

Intressant synsätt men ponera då att ett företag har en anställd som jobbar 3h extra per vecka.

Ska det företaget då anställa en till person på 3h i veckan?

Martin sa...

Christer,
ett företag där de anställda jobbar 3h extra per vecka bör beroende på antal anställda, definitivt anställa fler.

Ja, jag vet att det inte var exakt vad du menade, men meningslösa hypotetiska exempel är just meningslösa.

Har företaget bara en anställd så kanske ägaren kan kavla upp ärmarna lite.

ungmoderat sa...

Alla fall bättre en kommunism.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com