Sidor

måndag 9 augusti 2010

Privatiseringens pris - sämre kvalité

Priset för borgerlighetens ständiga privatisering och avveckling av välfärden:

"Det råder kaos på bilprovningen i storstäderna[...]Just nu är det så gott som omöjligt att boka in en tid för besiktning om man bor i något av storstadsområdena. Bilprovningen har nämligen skurit ned på antalet personal då man fruktat konkurrens."
Detta visste vi ju, om vi utesluter (ny)liberalerna, att en privatisering av bilprovningen skulle leda till kaos. Men också att en privatisering kommer att leda till högre priser (vilket leder till fler underkända), och mycket möjligt även en undermålig service - då konkurrensen logiskt leder till att bilprovföretagen tjänar på att se mellan fingrarna vad gäller "småfel".


Intressant?

Bloggat: Alliansfritt, Badlands Hyena
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

sl sa...

Jag måste nog korrigera dig här. Min privata erfarenhet är att det alltid är omöjligt att boka en tid för bilbesiktning i Stockholm, det är därför de avreglerar. (Ett av realsocialismens signum är köer). Man måste lära sig tricket; logga in ofta och söka bland det minimala antalet avbokningar om man vill ha en tid, på nätet givetvis. Ingen vill betala för personal som gör det åt en för hand, det har inte fungerat på åratal. Om man pratar med bilprovningens personal i stationerna tycker de att 300 kr är alldeles för lågt pris. Förvånad? Knappast. Vi kommer alltså att få se mer firmor som besiktigar, till högre pris, och fler fall av lyckade mutförsök. Själv är jag emot privatiseringen av bilprovningen, jag kör medvetet 20 år gamla bilar för minimerad kapitalförlust och vill betala så lite som möjligt, som alla andra. Däremot åker jag alltid skattat och besiktigat, en billig försäkring. Ett självklart resultat av avregleringen blir ju nämligen att en massa människor på marginalen kommer att strunta i det årliga testet därför att det anses för dyrt, bl.a. just i Värmland. Glesbygden i Värmland saknar polis, och redan kör en människor kalkylerande obesiktigat och alkoholpåverkade, eftersom de vet att risken för att åka fast är noll, ingen kollar. Privatiseringen är ett avvägningsresultat, de mäter fördelar mot nackdelar. Fördel för beslutande tjänstemän bosatta i Bromma; kortare tider till besiktning. Nackdelar för beslutande tjänsteman i Bromma; mer skrot på vägen i Värmland, dvs ingenting. Lätt beslut för politikern. OBS; Mona struntar i besiktning :) Är det ett tecken?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com