Sidor

torsdag 5 augusti 2010

(S) kritiserar Ullman och liberalerna skräckpropagerar

(SAC:s blockad vid Berns)

Magnus Nilsson, Ordförande S-studenter. Emilia Bjuggren, ordförande SSU Stockholm. Petra Larsson, Fackliga utskottet Stockholms arbetarekommun. Anna Ardin, distriktsstyrelsen Kristna Socialdemokrater Stockholm. Calle Fridén, fackligt politiskt aktiv, Bygg. Alla har de skrivit under en debattartikel i Arbetaren där de kritiserar TV4-spionen Ullman:

"Harald Ullman gör gemensak sak med moderaterna och det multinationella bolag som driver Berns i sin kritik mot fackförbundet SAC. På så sätt har han försökt låsa Socialdemokraterna vid en agenda som inte ligger i vårt partis intresse och som vi inte ställer upp på.
[...]
I denna konflikt har Harald Ullman i flera sammanhang uttalat sig som företrädare för Socialdemokraterna i egenskap av vice ordförande i City Polisnämnd. Vi tycker inte att Ullman bör uttala sig som socialdemokrat i detta. Vi tycker inte att han har förstått problematiken när han i detta endast kritiserar SAC, utan att adressera det grundläggande problemet. Därför vill vi tala om det vi ser som den verkliga konflikten och varför den har blivit så infekterad.

Vi ser två problem:

• Bemanningsföretagen. Att fokus flyttas från kärnfrågan om problemen med hur bemanningsföretag används för att komma runt anställningsskyddet.

• Fackliga organisationer ställs mot varandra, medan arbetsgivare, bemanningsföretag och högerpolitiker kan flytta fram sina positioner.

Det stora problemet är att det är för enkelt att utnyttja det formellt korrekta systemet och använda bemanningsföretag för att kringgå anställningsskyddet."
Samtidigt skriver de att konflikten på Berns inte handlar om en överträdelse av facket (SAC), som faktiskt gjort allt för att lösa konflikten utan strid. Det är därmed glädjande att se hur gräsrötterna inom Socialdemokraterna fortfarande glöder. Hoppas att dessa får en framstående position inom rörelsen i en snar framtid, så att karriärister som Ullman får sin rättmätiga spark i röven.


SvD:s vulgärliberal Sanna Rayman har för någon dag sedan gett sig in i Bernsdebatten med, icke förvånande, skräckpropaganda om SAC som "inget normalt fack" och som "inte drar sig för att packa knogjärnen när de ska ut på manifestation [...] folk är rädda för Syndikalisterna" visar hur långt de borgerliga debattörerna hamnat bakom flötet. Knogjärn? Folk som är rädda? Pinsamt, Rayman. I förrgår försökte Rayman på SvD:s blogg, att delvis släta över sitt eget övertramp genom att kritisera det sakliga och hederliga svar hon fick från Emil Boss, organisatör i SAC. Givetvis kunde inte Rayman låta bli att göra ogrundade påståenden och misstänkliggöra SAC, bland annat genom att insinuera att SAC i hemlighet använder sig av SUF för att hota arbetsgivare. SUF:s stöd till SAC har dock alltid varit öppet, och angående påståenden om olagliga aktioner så skriver SUF-Stockholm:

"När vi deltar i fackliga protester arrangerade av LS och syndikat anslutna till SAC så gör vi det på deras villkor. Vi följer de regler som finns för t.ex. blockadvakter eller flygbladsutdelare, vi tar på oss neonvästar som berättar vilka vi är och vi delar ut flygblad och informerar förbipasserande om konflikten i fråga. Eftersom vi bara är en lokalklubb ansluten till ett ungdomsförbund så är vi givetvis färre än de SAC-anslutna arbetarna här i Stockholm. Men det betyder även att vi är mer sammansvetsade och innebär att att vi dessutom oftast har hårdare regler för hur våra medlemmar får bete sig när de deltar i t.ex. en facklig blockad. Detta är viktigt för oss eftersom vi inte vill ta över en fråga från det fackförbund som driver den."Intressant?
Bloggat: Ekonomikommentarer, Badlands Hyena, Syndikalism idag, Arbete och fritid,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com