Sidor

torsdag 12 augusti 2010

Veckans internet meme - MUF:s vallåt

MUF:s osmakliga "åttiotals dunk" var tänkt att fungera som en vallåt, men efter att den lades ut på YouTube har den snabbt blivit spridd med en negativ respons blandat med en känsla av clowneri.

MUF, liksom CUF på senare tid, verkar ha en medveten strategi att agera som clowner för att få uppmärksamhet. Att chocka är ju inte direkt en ny mediataktik, vi kunde ju för en tid sedan läsa och se hur Gudrun Schyman brände upp 100 000 kronor för att få uppmärksamhet till Feministisk initiativ. MUF:s chocktaktik har dock haft en tendens till att göra narr av sig själv, men framför allt att göra narr av sin egen politiska retorik. Vi får ju exempelvis inte glömma den undermåliga, och därav hysteriskt roliga, tecknade serien som MUF lanserade för någon vecka sedan. Den röda tråden verkar vara att göra narr av sin egen obegripliga antikommunism, och sedan krydda clowneriet med sedvanlig överdrivna och lösryckta påståenden.

Den hägrande frågan som hänger i luften efter alla dessa clownerier från MUF är ju då om detta faktiskt är en medveten valstrategi? Med tanke på den negativa respons dessa utspel fått börjar jag tvivla på om MUF ö.h.t. är en seriös organisation, utan faktiskt är ett skämt i sig själv. En överklass-wannabe-klubb för uttråkade ungdomar.Intressant?
Bloggat: AB, EX, Nerd life delux
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Blir lite förvirrad. Är den inte tänkt som vall-låt?
Att valla boskap med,s k valboskap.
Sixten Andréasson

L. O. K. Ejnermark sa...

Sixten:

Haha, ja så kan man nog tolka det. ;)

Anonym sa...

Detta hade varit omöjligt för tio år sedan. Då hade han tvingats gå klädd i slokhatt och långrock för att slippa glåpord och skrattsalvor, efter denna i sanning intelligensbefriade pekoral (vilket ska ses som beröm vid det här tillfället!). Bra att moderater visar sin sanna enfaldiga världsbild i alla fall, det här är dagens "We shall overcome"!

Martin sa...

När jag var ung så var MUF främst en förening för ungdomsfylleri. Det verkar som om inte mycket har hänt hos de konservativa, vilket är hela poägen med ideologin.

lovisa sa...

det finns tusentals ungdomar som lägger ner hela sin fritid i muf. tar skit och bemöter fördommar varenda dag, vilket kan bli riktigt tröttsamt, bara för att man har en tro på något annat.
Att ha det, vare sig det är kommunism eller socialism eller liberalism är väldigt starkt.
att våga, att engagera sig, att bry sig, det är ovanligt bland ungdomar idag. att kalla det "en överklass-wannabe-klubb för uttråkade ungdomar." är antagligen inte speciellt kul.
Jag tycker att alla borde steppa upp lite och snacka politik snarare än ägna sig åt mobbing!

L. O. K. Ejnermark sa...

lovisa:

Håller med om att engagemang oavsett som vän eller fiende är oändligt bättre än apati.

Men det som MUF håller på med nu kan jag tyvärr inte kalla engagemang, utan mer spex och lattjo. Det är oseriöst, och kanske till och med - och just därför - värre än apati. MUF kunde ha varit en seriös motståndare.

sl sa...

Låten demonstrerar väldigt tydligt att moderaterna inte är ett konservativt parti, den saknar varje form av musikalisk finess som den som fostrats i traditionen skulle ha krävt. Detta är Bert Karlsson-schlager, och den är framförallt BILLIG. Reinfeldt har meddelat att detta är hans "smak", det var droppen. Göran Hägglund har meddelat innehav av smak, Miles bl.a. - kors i taket! De övriga försöker lura till sig röster genom att låtsas ha ej trovärdig pubertets-smak. Den femtioåring som verkligen diggar Britney Spears et al är det synd om, det kräver en tillvänjning till repetition värdig maskiner.

För trettio år sen var det vänstern som framförde denna typ av pekoral, med sin tids tarvliga tonspråk. Några minns man; "vem kan man lita på" (inte vänstern), "falsk matematik" (vänstermatte), "östern är röd" (av blod spillt i kommunistiskt angreppskrig). Dessa låtar förvandlas till hångrin som obönhörligen slår tillbaka mot upphovsmannen. I MUF-fallet genast.

Martin sa...

Lovisa,
Moderater är snabba att klä sig i offrets dräkt när det passar dem. Inget som lurar oss som rör oss i samma kretsar som dem. MUFare var inga offer för 20 år sedan, snarare mobbare, och de är det knappast idag.

När moderaternas prestationer de senaste 4 åren är ett systematiskt mobbande av de mindre bemedlade och folk med andra problem. Så kommer jag inte förlora nån sömn om nån MUFare gråter sig till sömns för att deras musikaliska alster fick dålig kritik.

lovisa sa...

en vallåt är inte tänkt att vara något annat än "spex". en rolig grej, en taggande låt att spela på valupptakten. försår inte hur man kan bli så provocerad av att den inte är tillräckligt seriös

Poeten sa...

Jag är vd:n som tvingar folk att jobba övertid så jag inte missar Hollywoodfruar
Jag är avdelningschefen som sparkar på sjukskrivna knegare och bygger murar
Jag är MUF-byråkrat som fått fint jobb i Bryssel utan att kunna ett enda ord franska
Och studenten på Stureplan som använder pappas kreditkort till mera champagne

Det är vi som äger Sverige
Vi har en ideologi där alla säger:
Sverige jobbar - men det gör inte vi
och kanske om ni vill tar vi oss an fyra år till
För vi gör vinster och inte bara prat
och om du håller med lägg din röst och säg: Jag är en moderat!

Jag får bidrag för att hyra piga så jag hinner festa upp jobbskattavdraget
Jag är kommunchef som outsorcar verksamhet till något bolag som jag startat själv
Och politikern som säljer vapen till Libyen, Colombia och Saudiarabien
Jag är godsägarn som vill ha billiga statare som inte kan MBL

Det är vi som säljer Sverige
Vi har en ideologi där alla säger:
Sverige jobbar - men det gör inte vi
och kanske om ni vill tar vi an oss fyra år till
För vi gör vinster och inte bara prat
och om du håller med lägg din röst och säg: Jag är en moderat!

Äntligen tillbaka
till vårt 1800-tal
Och när vi får som vi vill
har du egentligen inget val


Sverige jobbar - men det gör inte vi
och vad ni än vill tar vi oss an tusen år till
För vi gör vinster och mera ska det bli
så passa dig, håll din käft och säg: Frihet är slaveri!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com