Sidor

söndag 12 september 2010

Alliansen försökte mörklägga skandalen med minkfarmarna

(En flådd minkkropp)

Nu avslöjar juristen och författaren Jesús Alcalá på SvD:s debattsida att Alliansen använt sig av en statlig myndighet - Jordbruksverket - för att försöka mörklägga skandalen med minkfarmarna.

Allt började med att Djurrättsalliansen gick ut med en undersökning av landets otaliga minkfarmer där olaglig missförhållande uppdagades. Bland annat dokumenterades ett stort antal döda och skadade minkar. Detta var pinsamt för Alliansen som politiskt lobbat för minkfarmarna. Det blev återigen aktuellt att driva ett förbud av minkfarmer, och det ställdes krav på att jordbruksministern skulle avgå.

Dagen efter (10:e augusti) Djurrättsalliansen kom med sitt dräpande avslöjande så samlade regeringskansliet till ett videomöte med Jordbruksverkets ledning, bland annat gjorde man klart att åtgärder skulle göras snabbt. Det planerades att ett pressmeddelande skulle skickas ut till media med en motbild mot Djurrättsalliansens avsöjande den 13:e augusti. Jordbruksverket kontaktade snabbt fem länsstyrelser och beordrade snabbkontroller av minkfarmarna i respektive län. Kontrolleringen tog längre tid än vad som planerats, och Jordbruksverket vet inte ens hur många minkfarmar som finns i landet. Till slut skickas pressmeddelandet ut:

"När pressmeddelandet ska gå ut har verket inte fått fler än sju av de 39 inväntade checklistorna, plus några korta nedteckningar av samtal med länsstyrelserna och två mejl som på några få rader redogör för intrycken från två farmbesök i Västra Götaland och fyra i Skåne. Någon kontrollrapport, som ju är inspektörens enda rättsgiltiga bedömning, har verket inte. Inte en enda. Men planen följs och ett pressmeddelande skickas ut: 40 procent av landets minkfarmer har kontrollerats. Sammanställningen av resultaten tyder inte på dålig omsorg om djuren. Kontrollanterna beskriver djuren som lugna och välmående och med låg frekvens av skador. Bara enstaka döda djur hittades."
Skandalen glöms bort och minkfarmarnas öde tystnar bort - mörkläggningen tycktes fungera. Tills idag då Alcalá avslöjar en av de största politiska skandalerna i landets moderna tid. Alcalá formulerar det som sådant: "Ett välregisserat skådespel av en myndighet som slår politiskt följe med en regering som till varje pris vill undvika obehagliga frågor i valtider". Det är ingen litet snedsteg av regeringen, det är ett frontalangrepp på den demokratiska samhällsordningen.

I sin undersökning av länsstyrelsernas rapporter visar det sig att det pressmeddelande som skickades ut den 13:e inte alls återspeglar länsstyrelsernas rapporter:

"Länsstyrelsernas ”riktiga” kontrollrapporter visar att mer än 28 procent av de kontrollerade farmerna saknar tillstånd att driva minknäring. De har därmed gjort sig skyldiga till brott, ett brott som borde anmälas till åtal. Men varken länsstyrelserna eller Jordbruksverket anmäler.

Flera farmare avlivar, i uppenbar strid mot Djurskyddslagen, minkar genom att vrida nacken av dem eller genom slag i huvudet. Det är djurplågeri, ett brott som myndigheterna är skyldiga att ta itu med. Men myndigheterna låter det passera. Ingen ingriper. Över 41 procent av farmerna förde inte journal över döda djur. Det är, återigen, ett brott mot Djurskyddslagen och farmarna borde ges ett föreläggande. Ingen åtgärd. Ett par farmer har ingen frys för förvaring av döda minkar i väntan på ”destruktion”. De döda djuren grävs ned. Det är ett brott mot Miljöbalken. Ingen åtgärd. Antalet skadade, döda eller halvuppätna minkar som upptäckts vid kontrollerna är faktiskt stort. Djuren har inte värnats som lagen föreskriver."


Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Zorgis & Me, Alltid rött, Scabernestor, Djurensrätt, Jakob Lundgren, Johanna
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com