Sidor

torsdag 16 september 2010

De rödgröna närmar sig valseger

I några veckor har nu högerpressen försökt påverka opinionen till högeralliansen fördel genom att exploatera ett otaliga undermåliga opinionsundersökningar, vars bortfall har varit runt 50 %. Opinionsundersökningar har av definition en mer positiv bild för de borgerliga partierna, då "Undersökningsföretagen har extra svårt att nå socialdemokrater, ungdomar (särskilt unga män) och folk som bor på landsbygden". Unga väljare lutar mer till vänster, vilket gör att exempelvis Vänsterpartiet nästan alltid får mer i valtider än vad opinionsmätningar visar.

Högerpressen har de senaste dagarna basunerat ut en valseger för högeralliansen, där krigsrubriker skriker om att Alliansen har majoritetsstöd och leder stort från de rödgröna. Men om man räknar lite på alla dessa opinionsundersökningar så kommer man fram till att det bara skiljer 1 % mellan blocken. Det senaste vi fått läsa idag på Expressen är en intern opinionsmätning av Novus för de rödgröna som stöder en sådan analys genom att komma fram till att skillnaden bara ligger på 2 %. Det gäller alltså att inte ge upp utan fortsätta kampen för ett mänskliga Sverige- för en rödgrön seger nu till söndagen.

Den rödgröna partiledarutfrågningen igår på TV4 tror jag avgjorde mycket för vissa osäkra väljare, då Sahlin, Ohly och Peter visade på ett starkt samarbete och för ett klart bättre alternativ för ett humanare och solidariskt Sverige. Efter livesändningen passade Ohly på att fria till sin sambo - något som Lena Mellin och TV4:s kommentatorpanel förstorade upp till något gigantiskt - att han skulle ha "stulit showen" efter showen liksom... löjligt. Men att TV4 är en löjligt kanal bekräftades av att kommentatorpanelen bestod av Ekdal, Hakelius, Sakine och Sjödin, tre högerdebatörer med en gråsosse som motvikt.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Lukas Löfling skriver Fri television – Inget för folkpartiet, Hans Norebrink skriver Befriad socialism, Anders_S skriver Högerextremt våld, Kaj Raving skriver Världens bästa välfärd – utan privata vinster, autonomak skriver För eller emot röstprostitution

4 kommentarer:

essbeck sa...

Jag satt och räknade lite på det. Körde en annan idé för att får ett hum om vilka partier som gynnas och vilka som inte gynnas av mätningarna.

vad jag gjorde var att jämföra mätningar gjorda under SCBs tidsperioder som sker 2 ggr per år.

Så tittade jag på hur de andra bolagens siffror skiljer sig procentuellt sett från SCB så får jag ett medelvärde.

För att det skall jämna ut sig så gick jag tillbaka 4 mätningar med SCB så att man fick ett snittvärde i hur det skiljer sig.

Mätningar är knappast fakta men man åtminstone kolla på värdena från ett bolag och peka på hur de brukar skilja sig från SCBs mätning.

SCB mäter ju så många 6000 pers åtminstone så de har större chans att få bättre urval och mindre felmarginaler så det känns logiskt att stämma av de andra bolagen mot SCB. De som mäter med färre deltagare.

martin sa...

Det är också känt att invandrare svarar på sådana här undersökningar i mindre utsträckning än infödda.

Så det finns många faktorer som ger en viss högerbias i såna här undersökningar.

L. O. K. Ejnermark sa...

essbeck: Tusen tack för redogörelsen! :)

L. O. K. Ejnermark sa...

martin:

Visste faktiskt inte detta men invandrarna. Det var intressant!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com