Sidor

måndag 13 september 2010

Den falska demokratin - högerpressens hegemoni


Aftonbladets kultursidor, som tur är de få sidorna i Aftonbladet tillsammans med ledarsidan som inte ägs av ett borgerligt mediabolag. Nu publiceras en högaktuell artikel på kultursidorna om en medveten valkampanj för Alliansen hos landets journalister och tidningsredaktioner, en artikel som publiceras med en underskriven pseudonym p.g.a. att skribenterna är i beroendeställning till de granskade tidningarna:

"Mona Sahlin har varit utsatt för en negativ mediekampanj som saknar motstycke. I lördags hade Expressen flera sidor om ”Sanningen bakom Tobleroneaffären”. Tidningen påstår att de ”granskar” denna 15 år gamla historia, men inget nytt kommer fram. Läsaren blir dock påmind om att Sahlin är en slarver och skurk. Varför kan man ingenstans läsa en motsvarande ”granskning” av Reinfeldts och Carl Bildts trixande med sina barnflickor? Vi väntar fortfarande på att medierna ska intressera sig för Bildts inbladning i Lundin oil."
Det handlar om en journalistisk som inte är till för att leverera nyheter, utan för att skapa en positiv opinion för Alliansen, och en negativ opinion mot de Rödgröna. Opinionsundersökningar som är positiva till Alliansen framställs på första sidan, medan negativa göms inne i tidningen. Dessutom har tidningarna använt ett "tyckande" om opinionsundersökningar för att framställa Mona Sahlin i negativa dagar.

Artikeln avslutar med att göra en jämförelse med den klassiske statsvetaren Robert Dahls definition av en demokratisk process: "Varje medborgare bör ha adekvata och lika möjligheter att upptäcka och begrunda det val som bäst tjänar hans eller hennes intressen". Det innebär att vi saknar en demokratisk process i Sverige, på grund av en nyhetshegemoni för högerpressen.


Intressant?
Bloggat: Högbergs tankar, HBT-sossen, Tänkvärt! Eller inte?, Röda Malmö, Jinge1, Kildén & Åsman
Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: martin skriver Ingen framtid för daterad borgerlighet, loaderrorready skriver Som Robin Hood, Anders_S skriver Göteborg – vänsterstaden, Lukas Löfling skriver Nu vinner de Rödgröna

2 kommentarer:

sl sa...

Å andra sidan läses tidningar i olika utsträckning. Tidningarna riktar sig både till dem som läser och dem som annonserar, och har säkert gjort en grundlig analys av vad som ska stå i tidningen för att sälja. (s) har valt att lägga ner eller sälja sina tidningar, de har väl gjort kostnadsintäktsanalys, får man anta. Om man bläddrar i aftonbladet från 70-talet finner man ett påvert blad, chanslöst i konkurrensen. Hur som helst tror jag att både de och (c) räknar med att tv slår tidningar, särskilt hos socialgrupp 3. Det är upp till en själv att läsa tidningen, "samhället" kan inte tvinga den som är ointresserad, eller bara titta på kolorerade såpakändisar.

Möjligheten att i tv propagera för avundsjukepolitik, social hämnd-politik och att låta "personligheten" domdera över innehållet bara ökar, (s) får sitta i tv-soffan så det räcker. Att det går dåligt i undersökningarna beror på att för många genomskådar dem, för många sosseväljare vill inte ha kompromisser med (mp), de vill ha förbifart stockholm, ingen utpressning om nedlagda kärnkraftverk, för många sosseväljare i glesbyggd vill inte ha mera bensinskattehöjningar. Det är fel på sossepolitiken; gör om, gör rätt.

Vi har demokrati, att den inte resulterar i vad du vill är bara ditt problem, att den inte är perfekt är en sidoeffekt av att den finns. Vore den perfekt, skulle den inte finnas.

Jag skulle föredra att (s) hade en bra politik, framför att de förlorar på en dålig. Jag skulle föredra att de sa som det var; det går inte att skärpa beskattningen i evighet, staten ska tillhandahålla billig el från vattenkraft och kärnkraft, utan bilen stannar Sverige, egen härd är guld värd osv. När nu t.ex. energi- och skattepolitiken med (s) har helt fel inriktning och dessutom ska kohandlas med de hjälplöst bortkomna klimatkleptomanerna vore en valförlust mycket välförtjänt.

Anders_S sa...

Aftobladet ägs av ett borgerligt mediabolag (Schibsted som också äger SVD). Än så länge finns en överenskommelse med LO, men den försvinner förr eller senare.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com