Sidor

torsdag 30 september 2010

Det liberala etablissemangets bristande förståelse om SverigedemokraternaDen okunskap som väller ut just nu från tidningar (speciellt från Expressen) representerar den liberala oförståelsen varför folk röstar på ett populistiskt parti. Jag vet inte hur många liberala debattörer jag läst som enbart spelar på rasist-kortet eller nöjer sig med att konstatera att det handlar om "fundamentalister" och därav förbehåller sig rätten att ignorera SD och SD:s väljare, alternativt stämpla dem som "lågutbildade unga män på landsbygden" och vända ryggen.

SD-väljare och sympatisörer är inte dumma, korkade eller efterblivna. De är helt enkelt rädda p.g.a. att den nyliberala politiken raserat trygghetssystemet. De försöker fixa en icke-fungerande offentliga sektorn, bostad- och arbetsmarknad i en samtid då den politiska makten är långt borta från människor. Det är människor som har hamnat i en fördjävlig situation och försöker ta sig ut ur den genom att vända sig emot de som tillsynes verkar vara problemet. Dessutom är folk trötta på uppblåsta politiker, och framförallt uppblåsta debattörer som nöjer sig med simpel stigmatisering. SD är ett parti som utmanar de etablerade partierna, och förhåller sig med en retorik riktat mot en "samhällselit". De som röstar på SD är vad jag läst mig till främst vita arbetarmän utanför storstaden. De är konstant ignorerade av det offentliga samhället, och får hela sin livstil, kultur och intresse ifrågasatt hela tiden.

I SVT-Debatt skrev överklass-bloggaren Mogi att SD-sympatisörer var "misslyckade killar" och att hon själv minsann inte var misslyckad då hon gick på lyxskola i Frankrike...

Det borgerliga etablissemanget har en grundläggande oförståelse kring varför folk dras till att sympatisera med SD av den enkla anledningen att det själv är orsaken till det. Därför riktar de sitt klassförakt mot vi som arbetar, bor på landet, är arbetslösa eller sjuka. Men vi har inget att skämmas för, vi är en stolt pöbel som har all rätt att vara förbannade.

Vill vi kämpa för våra intressen är dock inte SD ett verkligt alternativ, då det är ett högerparti som liksom de etablerade högerpartierna vill försämra välfärden genom privatiseringar och skattesänkningar, dessutom försämra arbetarnas möjligheter att kämpa för sina intressen i fackföreningar.


Intressant?
Media: Arbetaren, AB, AB2, AB3, AB4, AB5
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Inget åtal i samband med tågolyckan i Stenungsund, Lasse Franck skriver Kvällsaktivitet, >> 907 skriver Alternativ Kultur, inget för 2010-talet?, Johan Frick skriver Nordkorea, hemliga svenska agencys och 9/11, Josefin skriver Citatet: Alexandra Kollontaj

3 kommentarer:

sl sa...

Inställningen till invandrare i Skåne har varit likadan i 20 år, oavsett socialsförsäkringssystemet. Liberaler i städerna orsakar naturligtvis inte invandrarfientlighet, de möter invandrare som har arbete. Orsaken är att invandrarna vill hit pga bättre framtidsutsikter här. Massor av invandrare har placerats just där det bara funnits tomma bostäder, därför att industrin lagts ner. Det är som om politikerna velat odla SD-bacillen. Den växer än så länge sämre än den borde, men med lite mer handlingsförlamning och ointresse kan man nog få drivhuset ännu varmare.

Utbud och efterfrågan är det enda som fungerar i verkligheten, oberoende av vad någon tror eller inte. Tar man in invandrare utan utbildning ökar utbudet av lågutbildad arbetskraft, då sjunker priset på lågutbildad arbetskraft, även inhemsk. Motståndet är helt naturligt. Sen finns det xenofobi också, rädslan för det okända, den ingår i vår arvsmassa som ett villkor för överlevnad. En del av invandrarna har högre utbildning, de får arbete om det finns efterfrågan. Att det inte finns jobb i glesbygd är naturligt, själva glesheten mellan människor är identisk med svag efterfrågan.

De som verkligen inte fattar ett dugg är (s), alliansen bejakar utbudspolitik på arbetskraft, men (s) försöker som vanligt sitta på två stolar; bädda för sänkta löner och ändå hålla upp dem, en ogenomförbar linje. Invandringen är dock ingens fel, den är resultat av fri vilja. För att få stopp på den krävs motsatsen till frihet, ekonomisk diktatur.

L. O. K. Ejnermark sa...

sl:

Dina märkliga tolkningar av vad jag skriver är underhållande, men är det inte dags att verkligen analysera vad jag faktiskt skriver och sedan kommentera det?


T.ex. detta med märkliga ifrågasättandet att liberaler inte skulle ligga bakom invandrarfientligheten för att de "möter invandrare som har arbete" i städerna. Det visar att du helt och hållet har missat att min poäng var strukturell på samhällsnivå. Skulden hos de liberala ligger på den nyliberala politiken som raserat välfärdssystemet. Där ligger skulden.

Och stödet för SD är inte bara i Skåne, där stödet traditionellt vilar sig på en gammal nazism.

Dessutom är det märkligt att du påstår att invandrarna som kommit hit skulle ha låg utbildning. En stor del av invandrarna som kommit till Sverige har en eftergymnasial utbildning, d.v.s. en enorm resurs för vårt land.

Du svamlar om "utbud och efterfrågan", det är en liberal myt, en borgerlig religiös utopi som inte existerar i verkligheten. Ty, det finns en enorm efterfrågan idag på arbete (massarbetslöshet) men kapitalismen tycker om när arbetslösheten spökar inom arbetsmarknadspolitiken, så därför har vi idag en arbetsmarknadspolitik som inte vill bekämpa arbetslösheten. Alliansen är värst, eftersom den direkt representerar Svenskt Näringslivs intressen av låga löner.

sl sa...

Det är väl bra att någon kommenterar, eller? Man kan ju också få gensvaret noll, det verkar vara rätt frekvent.

Du bor i Värmland och vet inte så mycket om vare sig Stockholm eller Skåne, tror jag, men jag är där hela tiden.

Det finns ingen "traditionell" nazism i Skåne, utan påfrestningen är störst i Skåne, eftersom det ligger närmast kontinenten. Invandrarna som kommer hit har varierande grad av utbildning, som i sin tur har varierande användbarhet. De invandrare som möter motstånd är de utan utbildning med främmande vanor som konkurrerar om låglönejobben, ingen invänder mot dem på kontor eller i vården. I städerna får de lättare jobb, eftersom utbud och efterfrågan fungerar där. Utbud och efterfrågan är storheter i tid och rum, till skillnad från religion, som är fysiskt omätbar. Ditt marxist-hegelianska åsiktspaket hindrar dig från att se det, det existerar ändå, och alla förhåller sig till marknaderna, vare sig de vill eller inte. Religion kan ju ignoreras. Eftersom man ofta möter arbetande invandrare i Stockholm accepteras de ofta, SD fick mycket riktigt svagare gensvar här.

Kapitalismen tycker inte om någonting, den är inte ett subjekt, och saknar förmåga till att vilja något. De enda subjekt som finns är människorna, de vill olika saker. En vanlig preferens är att köpa billigt och sälja dyrt, men avvikelser existerar. Några promille är socialister, de flesta är mer intresserade av t.ex. fortplantning, boende, mat och prylar. Välfärden är inte raserad, alliansen representerar inte näringslivet utan halva Sveriges befolkning, näringslivet gör upp med vilken regering som helst, men halva folket tycker att 50% i skatt räcker, svårare är det inte. Det konstiga är att (s) inte fattar det. Man kan inte få betalt i evighet för att inte jobba, någon annan måste ju jobba gratis i gengäld, de flesta verkar fatta det. Återstår att se till så att utbud och efterfrågan kan mötas, inte att höja skatten och "skapa" jobb som ingen efterfrågar till deras verkliga pris.

Värmland verkar lite deppigt, men där finns konkreta ljuspunkter jag besökt. Fint bilmuseum i Arvika, mycket folklig motorsport, något att glädja sig åt. Dessutom vimlar det av musiker i Värmland, och en bra visa finns det också; Värmlandsvisan.

Jag gillar konkreta saker, "struktur" är ofta ett begrepp som används när man skall villa bort någon. Att höja abstraktionsnivån kan lätt leda till att man fjärmar sig från verkligheten, ja det är ett klassiskt grepp för att blanda bort korten. "Könsmaktsordning", den egna "rasens" överhöghet, "klasskamp", se där några finfina strukturella grepp som sänker mungiporna på en nanosekund. Jag missar alltså inte din poäng, jag "dismissar" den :)

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com