Sidor

fredag 3 september 2010

Massmedia gör bort sig om Jörg Teichert


Det är pinsamt att se hur den svenska pressen svansar för högeralliansen. Dagens krigsrubriker på landets kvällstidningar domderar om gårdagens utfrågning av moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt i SVT. Av någon märklig anledning är det ett nyhetsvärde att den utförsäkrade överläkaren Jörg Teichert, vars öde användes i en utfrågning om hårdare regler inom Försäkringskassan, deltog i en presskonferens tillsammans med socialdemokraterna. Det gick häftiga och ogrundade rykten på nätet om att Teichert var medlem i socialdemokraterna och att allt kanske var en kupp mot Reinfeldt.

Detta ledde till krigsrubriker i pressen som varnade om en "bluff" och att Teichert var "s-aktivist". Men vad handlade utfrågningen om egentligen? Jörg Teichert förvägras nämligen sjukbidrag för de 25 % han gått ner i arbetstid, istället vill Försäkringskassan att han ska söka ett heltidsjobb på Samhall. Det är bara ett av de märkligt subjektiva bedömningar som de nya reglerna gjort det möjligt för Försäkringskassan - regler som Fredrik Reinfeldt införde som statsminister.

Istället för att bli upprörd över att Försäkringskassans sjuka behandling av människor blir kvällspressen upprörd över att Teichert skulle vara socialdemokrat - som om det ö.h.t. skulle vara relevant. Att högeralliansen och dess bloggapologeter tar chansen för att grumla till debatten kommer tyvärr inte som en överraskning, men att massmedia rider på lögnen är pinsamt för svensk journalistik. Har inte journalister någon kritisk inställning längre?

Efter att det visade sig att Teichert faktiskt inte var medlem i socialdemokraterna, och inte heller var aktivist åt socialdemokraterna så har kvällspressens rubriker ändrats i efterhand. Pinsamheten tar nya höjder, och högerns krafter är mer avslöjad än tidigare.

Vart var högerns och kvällstidningarnas gamar när Mona Sahlin fick en utfrågning bygd på en fråga om fastighetsskatten från Gustaf Holmius, ordförande för Villaägarnas Riksförbund? Varför blev inte högern och kvällstidningarna upprörda då, men när en socialdemokrat som visade sig inte var socialdemokrat ställer en fråga till statsminister Reinfeldt så tar det hus i helvetet...

Om det var någon som inte var övertygad om att landets media aktivt stöder högeralliansen i sin nyhetsrapportering så är man det i alla fall från och med idag. Till och med SVT har ryckts med i högerkampanjen. Borgerlighetens hegemoni sträcker sig inte längre bara till traditionell högerpress utan också till oberoende (SVT) och oberoende socialdemokratisk (Aftonbladet) press.


Intressant?
Bloggat: HBT-Sossen, Röda Berget, Rebella, Badlands Hyena, Alliansfritt
Media: SvD, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Korvgubben sa...

Det är ju säkert jätte jobbigt för Jörg att hanka sig fram på 40000:- i månaden.

Eva Hillén Ahlström sa...

Tack för detta utmärkta blogginlägg, Loke. Jag har skrivit om det på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=45301 med rubriken ”Apropå paniken i gammelmedia och i högerbloggosfären”.

Mvh/Eva

Anonym sa...

Det är väl helt ointressant vad Jörg
tjänar.Denna doktor har dragit in
så mycket skatt till en försäkring
inte bidrag utan försäkring
och när han behövde använda den själv vad fick han INGENTING
för pengarna har gått åt till
att städa hos dom som kan städa själva

martin sa...

Korvgubbe,
god poäng. Jörg är långt ifrån det värsta fallet av Alliansens övergrepp. Han är förmodligen en av de som klarar sig bäst i alliansens nya system. Det finns otroligt många som har en betydligt svårare situation än Jörg. Men jag tror dock inte Reinfeldt hade velat diskutera med dem heller, det är svårt för de skuldmedvetna att se sina offer i ögonen.

Bryt sa...

Jag förstod det som att Jörgs ärende inte är avgjort slutgiltigt. Det förtar ju en del av tyngden, får jag säga.

Men jag begriper inte: om han nu får 40.000:- i månaden borde väl de 75% han jobbar vara nog för att försörja sig? Det borde ju generera mer både åt Jörgs familj och samhället?!

martin sa...

Bryt,
det snarast ökar tyngden. Den ovisshet och den tafflighet som "reformen" har präglats av har försatt otroligt mycket människor i en extremt osäker situation. Det mår ingen bra av, särskilt inte någon som redan är i en osäker situation pga sjukdom. Moderater borde träffa fler av sina offer.

Bryt sa...

Det håller jag med dig om, men det störiga är ju att utgången av just det här ärendet är oviss och kan sluta med ett "Titta, Jörg fick rätt till sjukpeng, systemet funkar".

L. O. K. Ejnermark sa...

Högerpressen vänder ut och in på allt ändå. Det är ju en taktik som högermedia har använt i USA i många herrans år - nämligen att försöka fokusera på något helt irrelevant i den politiska diskussionen och använda det för att grumla till diskussionen så att lyssnarna till slut blir osäkra på om någon av parterna vann diskussionen. På det sättet har högern lyckats ta sig ut ur pinsamma situationer.

Anonym sa...

Att han får 40000 kr per månad för att jobba 75% och fortfarande är upprörd för att inte utöver detta får en massa skattepengar är ju nästan skrattretande... Det är ganska svårt att känna medlidande med någon som jobbar mindre och ändå tjänar mer än 95% av övriga svenskar...

Bryt sa...

Håller med er båda! Jag bara bekymrar mig för det faktum att kreti & pleti går mer på rubriker än på sakförhållanden. Tittar man lite på detta med FKreglerna i allmänhet står det hela tämligen glasklart.

Och jag begriper VERKLIGEN inte varför karln inte bara kan jobba sina 75%. Jag ser inte att det ska vara en mänsklig rättighet att kunna leva på det viset. Då jag själv var sjukskriven rättade jag mun efter matsäck, som det så vackert heter; det bör man kunna åstadkomma på 75% av en överläkarlön. Det roliga i det hela är att det tycks som om det man ska förfasa sig över gällande Jörg är att det är just en överläkare som råkat ut för detta, som om hans lidande på något sätt skulle vara mer värt än någon annans. Det, om något, visar ju på den enorma högersvängningen inom politiken i stort.

sl sa...

Hitlers kommenterar;

http://blogg.aftonbladet.se/politikerkollen/2010/09/hitlers-reaktion-pa-sd-regerar-youtube

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com