Sidor

fredag 10 september 2010

Skandal för Alliansen - bara 2 procent av de utförsäkrade har ett arbete utan stöd

(Illustration av Robert Nyberg)

Av de 17 849 sjuka människor som blev utförsäkrade vid årsskiftet, som en konsekvens av högeralliansens försäkringsreform, har endast 2 procent idag ett arbete utan stöd. Det är inte bara ett politiskt fiasko, det är en humanitär katastrof att tusentals människor får lida för att de någon gång blivit sjuka.

Enligt Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans rapport hade en del av de utförsäkrade som skrev in sig på Arbetsförmedlngen: "begränsade alternativt obefintliga förutsättningar, trots försök till anpassning, för att delta i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd. Dessa drygt 3 000 personer hade den 31 maj ingen ersättning från arbetsmarknadspolitiken". Alltså 3 000 sjuka människor helt utan ersättning, och sammantaget ca 6 000 sjuka människor som tvingats att skriva in sig på Arbetsförmedlingen om man räknar med de som avstått att skriva in sig. Allt enligt Arbetsförmedlingens rapport som kan sammanfattas i en figur gjort av bloggen Storstad:


Detta samtidigt som socialbidragstagandet ökat dramatiskt i över hälften av landets kommuner sedan Alliansen fick regeringsmakten år 2006. TCO:s forskning visar att:

"Förra året formligen exploderade kostnaderna för ekonomiskt bistånd (socialbidrag). Vi kunde då se en ökning med hela 22 procent (exklusive flyktingar). I år har denna ökning fortsatt, allt enligt färsk statistik från Socialstyrelsen."
Samt att ökandet av socialbidragstagandet inte kan bortförklaras p.g.a. det ekonomiska läget med global finansmarknadskris - något som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg försökt med.

Alliansens politik visar på en hänsynslös människosyn, en cynisk syn på sjuka människor som endast lyckats skapa mer lidande för redan lidande människor. Det handlar om två helt olika fokus, där högeralliansen fokuserar på att jaga sjuka, bidragstagare och arbetslösa människor - de fattigaste och svagaste människorna i samhället - medan de rödgröna går till val på att ändra fokuset till att stärka välfärden för de fattiga och sjuka. Detta är något viktigt att hålla i minnet nu när högerpressen basunerar ut opinionsundersökningar som visar på en mycket jämn valrörelse.


Intressant?

Media: SR
Bloggat: Alliansfritt, Claes Krantz, Ett hjärta rött, Wasberg, Alliansfritt 2, Veronica Palm, Peter Larsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com