Sidor

söndag 26 september 2010

Sverigedemokraterna och illusionen om "massinvandringen"

Sverigedemokrater och dess sympatisörer har ett speciellt favoritbegrepp och det är massinvandringen. Denna "massinvandring" beskrivs som den stora boven i samhällets olika problem, ibland kan man stöta på olika variationer på denna kausalitetsförklaring i form av en vilja att "begränsa invandringen" o.s.v. men alltid utgår det utifrån en uppfattning att vi har en "massinvandring" i landet, och att det är denna mängd som är orsaken till samhällsproblemen idag.

En person som har analyserat antalen i den svenska invandringen är satirikern Magnus Betnér, visserligen ingen betald forskare, men använder sig av statistiska källhänvisningar (bland annat från Statistiska Centralbyrån) till skillnad från de Sverigedemokrater jag debatterat med. Magnus Betnér kommer i alla fall fram till följande siffror.

Vi tar emot ca 100 000 invandrare om året. Ca 20 000 av dessa är svenska medborgare som flyttat hem, därtill 20 000 som lämnade Sverige utan medborgarskap. När invandrare som ligger oss geografiskt och kulturellt nära räknas bort tillsammans med de som kommer hit för att arbeta/studera så blir siffran ca 60 000 invandrare. Det är detta som Sverigedemokrater brukar kalla för massinvandring. När man alltså drar bort de som lämnar Sverige blir slutsiffran endast ca 40 000, inräknat invandrare från stora delar av Europa.

Det slängs även med illa analyserade siffror från diverse "politiskt inkorrekta" - en av dessa siffror är den totala mängd "invandrare" som vi ska ha idag, alltså sammalagt 1 400 000 invandrare. En siffra som givetvis verkar i första blicken ganska stor. Men analyserar man siffran med hjälp av Statistiska Centralbyråns Befolkningsstatistik så finns det bara 600 000 i Sverige som har ett medborgarskap i ett annat land, och många av dessa är medborgare i grannländer som Norge och Danmark men också från "kulturellt närliggande" länder som USA och Storbritannien.

Om man kontrolljämför dessa siffror från Eurostat (EU:s jämförelse till svenska SCB), så får vi bekräftat att Sverige inte har en större invandring än andra europeiska länder. I Eurostat-rapportens befolkningskapitel går det att läsa följande:

"The third determinant of population change (after fertility and mortality) is migration. As many countries in the EU are currently at a point in the demographic cycle where ‘natural population change’ is close to being balanced or negative, the importance of immigration increases when it comes to maintaining population size. Moreover, migration also contributes indirectly to natural change, given that migrants have children. Migrants are also usually younger and have not yet reached the age at which death is more frequent.

In some regions of the European Union, negative ‘natural change’ has been offset by positive net migration. This is at its most striking in Austria, the United Kingdom, Spain, the northern and central regions of Italy and some regions of western Germany, Slovenia, southern Sweden, Portugal and Greece, as can be seen in Map 1.4. The opposite is much rarer: in only a few regions (namely in the northern regions of Poland and of Finland and in Turkey) has positive ‘natural change’ been cancelled out by negative net migration."
Kartan (Map 1.4) som citatet hänvisar till ser ut så här (där man tydligt kan se hur stora delar av Italien, Irland, Spanien och Frankrike har större invandring än Sverige):

Bloggen Sverigedemokraterna.de har förutom att tipsa om Eurostat-rapporten här ovan också sammanställt en komparation av faktiska siffror för nettoinvandringen för Sverige, Irland och Italien:

"Irland hade år 2006 en invandring på 107 800 personer och en utvandring på 36 000 personer. Detta ger en nettoinvandring på 71 800 personer. Detta år hade Irland 4 239 800 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den irländska siffran 16,9348. Källa: CSO (pdf).

Italien hade år 2006 en invandring på 2 056 944 personer och en utvandring på 1 679 486 personer. Detta ger en nettoinvandring på 377 458 personer. Detta år hade Italien 58 751 711 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den italienska siffran 6,4246. Källa: Istat.

Sverige hade år 2006 en invandring på 95 750 personer och en utvandring på 44 908 personer. Detta ger en nettoinvandring på 50 842 personer. Detta år hade Sverige 9 113 257 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den svenska siffran 5,5789. Källa: SCB (pdf)."

Sverige har av siffrorna ovan inte högre nettoinvandring än andra Europeiska länder, och har dessutom en reglerad invandring där över 40% av de asylsökande nekas asyl. Alltså, hur man än räknar på det kan man inte med hedern i behåll påstå att Sverige har en massinvandring. Dessutom bör man ha i åtanke att Sverige som helhet, och en majoritet av kommunerna, är i beroende av invandringen för att kunna öka befolkningstillväxten.


Intressant?
Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Annarkia
Media: AB1, AB2, AB3, GP, DN1, DN2, DN3, EX, SvD1, SvD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Enter The Ninja, Anders_S skriver 19-åring försvunnen efter firmafest, Cvalda skriver Lådbilen, Lasse Franck skriver Tutu talar ut – uppmuntrar till bojkott av Israel, Bo Myre skriver Where do we go from here? On how to challenge rightwing racist class politics

9 kommentarer:

Magnus J. sa...

Faktum: Om invandringen fortsätter i nuvarande takt kommer etniska svenskar att vara i minoritet om ungefär 40 år. Det är den största demografiska revolution vårt land genomgått sedan stenåldern. Hur kan man då INTE tala om massinvandring? Och än viktigare, hur kan man som våra etablerade politiker bara blunda för detta faktum och hoppas på det bästa?

(Se gärna: http://affes.wordpress.com/2010/09/05/svenskar-i-minoritet-ar-2050/)

L. O. K. Ejnermark sa...

Magnus:

Den demografiska utveckling fram till 2050 beror på att det föds allt mindre människor i Sverige, en utveckling som leder till ett födelseunderskott år 2033. Efter år 2033 är vi helt beroende av invandring för att behålla vårt nuvarande befolkningsantal på strax över 9 miljoner.

Men enligt SCB är alla prognoser i befolkningsstatistik i framtid osäker eftersom det bygger på antaganden. Exempelvis är det intressant att döttrar födda i Sverige av utrikes födda föräldrar föder färre barn än både invandrare och infödda svenskar med svenska föräldrar.

Helt klart är det i alla fall att det inte är någon "massinvandring" utan faktiskt en nödvändig invandring.

sl sa...

Inte heller är vår invandringspolitik ett dugg "generös", låt vara att SD vill göra den än hårdare. Däremot är det massinvandring totalt sett sen 1980. De flesta anpassar sig, skaffar jobb och gör viktig insats överallt i industri och service. Det är ju därför de kommer. Efterfrågan och utbud möts på den svenska arbetsmarknaden av importerad arbetskraft.

Nalle sa...

---Liten ordlista för svensk media---

Ett femtiotal utvisas: "massutvisning". Se referens nedan.

Hundratusen per år invandrar: inte "massinvandring". Definitivt inte. Kalla det för något annat.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-far-kritik-for-massutvisning-1.1119332

L. O. K. Ejnermark sa...

Nalle:

Massutvisning syftar vad jag förstår på något ovanligt förekommande - vad gäller antalet dvs.

Den svenska invandringen är inte ovanligt ur ett Europeiskt perspektiv.

Men visst, att betitla en händelse med "mass-" innebär en relativ värdering. Därför är det viktigt att visa vilka siffror det egentligen är.

De 100 000 per år som du syftar på är ju inte riktigt 100 000 som Sverigedemokraterna skulle säga nej till, vilket jag återger i mitt inlägg. Siffrorna är snarare 40 000.

Magnus J. sa...

Visst spelar sjunkande födelsetal bland etniska svenskar en stor roll för den radikalt ändrade befolkningssammansättningen, men invandringen mer än väl kompenserar för dessa födelsetal. Fast visst, om man kan tala om "massinvandring" eller inte är i grund och botten en definitionsfråga och egentligen tycker jag terminologin är ointressant. Så låt oss sluta tala om "massinvandring" då, men låt oss för guds skull tala om den demografiska revolutionen! För inte kan väl någon hederlig människa förneka att denna i mycket kommer att omstöpa det svenska samhället?

Beträffande att "döttrar födda i Sverige av utrikes födda föräldrar föder färre barn" så är det nog inte hela sanningen. Döttrar till konservativa somaliska muslimer (och för den delen kristna syrianer) lär nog föda betydligt fler barn än döttrar till finnar eller sekulariserade överklassiranier. (Konservativt religiösa människor tenderar öht. att föda fler barn än sekulära.)

Anonym sa...

Kanske dags att fördjupa sig lite i hur det går till i verkligheten utanför intellektuliseringens skyddsmur?

Rekommederar varmt att läsa mailet som Merit Wager har fått från en av sina handläggande källor på Migrationsverket.

Här
Mvh. Berra

L. O. K. Ejnermark sa...

Berra:

Verkligheten var det ja. Den som bäst beskrivs genom objektiv analys, och inte genom anonyma mejl av påstått kontakt till Migrationsverket...

Jag kan rekommendera att du kollar upp vad källkritik är för något. När du ändå studerar vad källkritik är för något, kan du också kolla upp vad intellektuell hederlighet är för något i sambandet.

Den text som du länkade till kommer med påståenden och värderingar. Höjdpunkten av politisk analys nås när skribenten anser att Sossarnas nyliberala nedstruktureringspolitik som lett till den ökade segregationen, ökade arbetslösheten och ökade bostadsbristen kunde botas genom Reinfeldts Högerallians som är ännu mer nyliberal än Sossarna. *facepalm*

Anonym sa...

Du L.O.K., jag tror nog Merit Wager vet vad källkritik är. Kolla hennes bakgrund bl.a. som medarbetare på SVT:s finska nyheter och kolumnist i SvD.

Dessutom har hon hjälpt en hel del folk som varit i äkta behov att få asyl att faktiskt få det.

http://meritwager.wordpress.com/personliga-meriter/

Hon vet högst antagligen själv vem hennes "migge" är, men det finns ju nåt som heter källskydd också. Det är sånt som journalister måste bry sig om.

Blunda inte nu.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com