Sidor

måndag 20 september 2010

Vad bör göras nu för att motverka högervinden?


Idag spenderade jag en tid på kaféet i stan för att hämta andan från gårdagens chock om valresultaten. Nu när arbetarrörelsen fått formellt betyg på sitt misslyckande att leda och påverka opinionen till en solidarisk jämlikhetspolitik - en andra valperiod för högerpartierna och ett rasistiskt kvasifascistiskt parti i riksdagen.

Trots att det är en kall och mörk tid, och då syftar jag inte bara på den tidiga hösten, så är det inte en tid för apati och håglöshet. Tvärtom är det nu mer aktuellt än någonsin att försöka arbeta utomparlamentariskt för att sätta glöd i arbetarrörelsen och vända opinionen till vänster. Detta gjordes mycket klart under valvakan på socialism.nu samt i nummer 2 av tidningen Brand (se exempelvis den intressanta intervju av de två anarkisterna Johanna och Elis om valskådespelet) som jag släpade med mig till kaféet idag. I Brand kan man nämligen läsa lite om temat motmakt, om möjligheten att påverka den vardagliga agendan annat än att arbeta sig vilse i parlamentarismens snåriga träsk. I dessa tider då den parlamentariska arbetarrörelsen totalt misslyckats är detta en välkomnande vitamininjektion.

Lagom till valresultatet igår publicerades en uppmaning till en "endagsstudiecirkel och seminarium om begrepp som motmakt, dubbelmakt, konstituerande makt" den 26 september kl 14.00 på sociala centret Hemliga trädgården (Stockholm,Johannesbergsvägen 6, T-Midsommarkransen). Jag önskar att jag kunde delta, men nu bor jag ute i de mörka värmländska skogarna - utan ekonomisk möjlighet att besöka huvudtaden. Så det får istället bli en studiecirkel på bloggen istället med fördjupning i följande texter (förutom Brand nr.2):

A. Motmakt i Argentina:
Colectivo Situaciones: Tolv hypoteser om motmakten
Colectivo Situaciones: Mellan kris och motmakt
A Negri: Motmakt

B. Exempel på nutida diskussioner om motmakt:
A Toscano: Dual Power Revisited: From Civil War to Biopolitical Islam
Lawrence Jarach: Anarcho-Communists, Platformism, and Dual Power: Innovation or Travesty?
Architecture of Dual Power in Chicago
Dual Power Strategy in Irland

C. Vänsterklassiker om dubbelmakt:
V.I. Lenin: Dual Power
V.I. Lenin: Has Dual Power Disappeared?
L Trotskij: Dubbelmakten

Dessa texter tangerar alltså temat "kris och motmakt" i senaste Brand. Inte nog med att temat är aktuell i och med den parlamentariska implosionen, utan den är intressant med tanke på den globala finanskrisen. Hur ska arbetarrörelsen agera för att kämpa för sina intressen i tider av kris? Nu skulle man kunna tänka sig att detta bara är en diskussion i mängden av taktiska alternativ till parlamentarisk makterövning. Men Brand/Motkraft vill gå längre och påpeka vikten av att avslöja valskådespelet för att fokusera på en verklig demokratisk motmakt (se exempelvis Mathias Wågs text i Brand nr.2 om den argentinska revolten). Vi skall trots att det var rätt att rösta i årets val inte förledas att tro att en eventuell parlamentarisk seger skulle innebära en verklig - ty kapitalismen kan inte röstas bort. Denna platta motmakt som på allvar kan demokratisera samhället kan konkretiseras i ett citat av Friedrich Nietzsche:

"Arbetarna i Europa borde deklarera att hädanefter är de en mänsklig omöjlighet som klass, och inte bara det vanliga talet om [dem som] en rå och meningslös inrättning. De skulle inleda en era med enorma svärmar från Europas bikupor, vars like aldrig tidigare skådats, och med denna storstilade flykthandling protestera mot maskinen, mot kapitalet, och mot valet som de nu hotas med, att av nödvändighet antingen bli statens slavar eller ett revolutionärt partis slavar. [...] Vad som började degenerera hemma till farliga missnöjda och kriminella tendenser kommer, väl utanför, få en vild och vacker naturlighet och kallas heroism" (Källa: Avgudaskymning, 1889/Brand nr.2 s.43)

PS: Ett uttryck spontana massprotester är just de tiotusentals svenskar som nu protesterar mot Sverigedemokraterna landet runt. Ett ljus i samtidens mörker.


Intressant?
Bloggat: Copyriot, Alliansfritt, Björn Nilsson, Kildén & Åsman, Svensson, Jinge, Röda Malmö
Media: AB1, AB2, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, HD1, HD2, GP1, GP2, GP3, VF1, NWT1, EX, EX2, EX3, EX4, EX5

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Även himlen grät, Lasse Franck skriver Nyval eller exil, autonomak skriver Röstat?, mathiavelli skriver Colectivo Situaciones: Politisera vemodet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Demokrati är vackert!

Samira sa...

Precis så, tack Loke! Vi ses på söndag folk, hemliga trädgården är vår nya aktivitetshus så missa inte att besöka det.

Samira
Brand

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com