Sidor

onsdag 27 oktober 2010

Benulic med titeln marxist - Timbros kelgris

En debattör som gillar att kalla sig marxist, är Boris Benulic, förr i världen chefredaktör för den maoistiska Stormklockan och idag VD för Kraft & Kultur. Han figurerar nu för tiden annars tillsammans som medförfattare till nyliberaler (ex. Johan Norberg för att försöka motbevisa Naomi Kleins succébok Chockdoktrinen för att rädda den nyliberale fadern Milton Friedman).

I kulturtidningen Voltaire, som är en del av företaget Kraft & Kultur, går det att läsa temanummer om den nyliberala modern Ayn Rand som beskrivs inspirera Boris Benulics "marknadsmarxism". Vad är "marknadsmarxism"? Marknadssocialism eller mutualism? Blandat med en vilja att försvara nyliberala teoretiker som Milton Friedman och Ayn Rand vore det svårt att förstå Benulics "marknadsmarxism" som något annat än just nyliberalism kryddat med en trygg arbetarromantik: "Allt det vackra finns hos det arbetande folket" (Newsmill, länk nedan).

I sin debattartikel på Newsmill förklarar han att han "hellre är exploaterad än bidragsberoende", att han som andra generationens invandrare hellre vill arbeta än att fastna i en bidragskarusell. För detta passar han på att kritisera de rödgröna för att stå för en politik för bidragsberoende. Naturligtvis underförstått att högeralliansen för en politik som inte leder till bidragsberoende. Det är inte för intet "marxisten" Benulic har blivit Timbros kelgris.

Regeringens propaganda om att de rödgröna skulle föra en bidragspolitik har annars i vår verklighet utanför Alliansens och Timbros väggar blivit en fars. Alliansens jobbpolitik visade sig vara sämst i Europa enligt OECD, då Sverige klarat sig sämst genom finanskrisen vad gäller graden av arbetslöshet. Om det verkligen hade varit jobb som Benulic önskade hade hans kritik riktats mot högerpartierna i Alliansen och regeringen, inte mot den rödgröna oppositionen.

Hade Benulic verkligen velat kritisera bidragsberoendet hade han riktat kritiken mot högerpartierna i Alliansen och regeringen, då landets bidragsberoende enligt färsk statistik ökar - inte minskar. Enligt Sveriges kommuner och landsting:
"Fyra av tio som får ekonomiskt bistånd är arbetssökande [...] Personer som är sjukskrivna eller får sjuk- eller aktivitetsersättning och behöver ekonomisk bistånd uppgår till 14 procent […] De som inte kan försörja sig på grund av sociala problem, utgör bara elva procent"

Men Benulic är egentligen bara ute efter att kritisera den rödgröna oppositionen och arbetarrörelsen (framför allt fackföreningarna), som alltså enligt Benulic bär skulden till att det inte finns jobb. Det är den vanliga högerretoriken - trygghet för lönetagare (så som LAS) är hinder för företagare att anställa fler lönearbetare. Om bara kapitalismen får härja fritt kan arbetslösa konkurrera bort anställda lönetagare genom att erbjuda lönedumpning, eller lova att arbeta mer "effektivt". Benulic konkretiserar på Newsmill:

"Det borgerliga blocket verkar mer benägna att släppa på regleringar och låta alla de där svartmuskiga människorna arbeta utan hänsyn till vad som anses normalt."


PS: Tack till Sakine för tipset om Benulictexten på Newsmill. Att Sakine retoriskt menar att Benulic är "den ende" som begriper sig på den politiska höger-vänster-skalan får nog i skuggan av Benulics åsikter betraktas som en ironisk kommentar.

Intressant?
Blogg: Alliansfritt, Kulturbloggen
Media: Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Tröst åt ett fä, Anders_S skriver Moderat partisekreterare köpt av Shell, Fredrik Jönsson skriver Kommentar på SD-blogg: ”lasermannen han är bra”, Johan Frick skriver Att samla mod

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com