Sidor

tisdag 12 oktober 2010

Marcus Birros vilsna vandring - från mysfarbror till reaktionär fanbärare?


Det är märkligt, för Birro är annars bra på att kritisera ett samhälle som föraktar de svaga, de defekta och de tysta. Vilket gör denna vilsna vandring bara ännu mera tragiskt. Nu blandas kritiken med sparkar nedåt. Nu är det plötsligt möjligt för Birro att hylla män "som vågar sig inåt i en tid och ett land där svaghet uppfattas som en sorts defekt, lite suspekt", men samtidigt slå fast att den riktiga "avskalade manligheten" bara finns om mannen skaffat barn.

Så talar den kalla handen som trycker in ishackan i människor. Sådant som får mig att bli både förbannad och ledsen, när personer som Birro inte förstår bättre än att sparka på människor. Män är bara riktiga män om de har barn, kvinnor är bara riktiga kvinnor om de har barn. Hur känns det för människor som inte kan skaffa barn? För de som verkligen vill, men inte kan?

Visst kan jag förstå en ursprunglig poäng i att försvara föräldrarollen, men den poängen dränks i reaktionärt gegga där kärnfamiljen sätts på en högre piedestal. I den iver att försvara kärnfamiljens förträfflighet över andra kastas förståelsen för de svaga, de defekta och de tysta tillbaka in i samhällets mörker.

Som en sökare halkandes på ett ruttet bananskal sparkar Birro runt omkring sig mot de som hotar hans dyrkan av kärnfamiljen. I ena stunden barnlösa människor, i andra stunden mot transpersoner och transsexuella: "Jag kräks på alla rättänkande predikanter som värnar “transpersoner” som vore dessa en stor, utsatt skara människor i Sverige". Som om uppmärksamheten för de svaga i samhället konkurrerar med varandra om.

Jag hade hellre sett att Birros språkliga upprördhet och skicklighet riktades åt rätt håll, mot de mäktiga. Mot det samhälle som delar upp människan i svaga och starka. Jag hade velat att Birro verkligen varit 2000-talets August Strindberg som riktade sina kanonader mot högkvarteret. Gav värme och hopp till transsexuella och till "fattiga, sjukskrivna, skilda fäder, romer, handikappade, utvecklingsstörda, knarkare, horor, fyllon, psykiskt sjuka".

Dock verkar vandringen allt mer blir mörkare och kallare för Birro. I Dalarnas Tidning vänder han sin senaste upprördhet mot förortens grymhet och mot de muslimska fundamentalisterna som hotar vår civilisation. Birro slår fast att han överger tanken på "förståelse" och:
"Jag har ingen förståelse för män som mördar kvinnor. Jag är trött på att sätta dessa grymheter i ett sammanhang. Lås in dem för all framtid. Gör det väldigt tydligt att Sverige inte är ett land i krig."
Bitterhet framför förståelse, förenkling istället för förklaring. Visst är det så mycket enklare att förklara graden av kriminalitet med dunkla formuleringar - som "missanpassade personer". Det är inte konstigt att Per Wirtén tolkar Birros bittra utfall som en utsträckt hand till Sverigedemokraterna. Det är nämligen en sådan blind bitterhet mot samhällsproblem som främlingsfientliga rörelser livnär sig på - och med Birro har de sannerligen fått sitt litterära avant garde.

Frågan är om Birro stannar sin vilsna vandring på den främlingsfientliga stigen som Sverigedemokraterna brukar gå på? I sitt svar till kritiken verkar han i alla fall vara medveten om att han tagit över samma megafon från Jimmie Åkesson: "
Med stor kraft och givetvis med personligt riktade överdrifter, ska sådana som jag hålla käften. Men om sådana som jag håller käften, talar Sverigedemokraterna istället". Främlingsfientlighet, och svaghetsförakt är inte okej, vare sig om det kommer från Jimmie Åkesson eller från Marcus Birro.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Det finns ett samband, Anders_S skriver Hur ska vi bekämpa Sverigedemokraterna?, Hans Norebrink skriver Populism – missförstådd folkrörelse, cappuccinosocialist skriver I Luv…, Kaj Raving skriver Sd:s kommunpolitik strider mot socialtjänstlagen

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com