Sidor

söndag 24 oktober 2010

Moderater finner inspiration från Sverigedemokraterna

När höga moderata politiker efter riksdagsvalet försökte dölja att Sverigedemokraterna var ett högerparti som i praktiken kommer att ge sitt stöd till högerregeringen försökte de sig på klassiska nyspråksmanövrar där SD:s stöd egentligen var oppositionens fel. Tidigare försökte bland annat Carl Bildt sopa vägen till ett eventuellt stöd från SD genom att likställa partiet med Vänsterpartiet. För de moderata högermännen finns inga retoriska ramar för att nå målet - regeringsmakten.

Det konkretiseras ytterligare nu när Dagens Nyheter avslöjar hur moderata politiker i Botkyrka svarade på ett departementsförslag om flyktingar. Moderaterna hade i stora delar av sitt remissvar plagierat Sverigedemokraternas Principprogram fjärde stycket.


Sverigedemokraternas Principprogram går ut på att kritisera "utopier" för att istället förespråka "verkligheten", eller som moderaterna i Botkyrka skrev hur det "verkligen fungerar". Det är en relativistisk retorik som upplöser språk och text till ingenting, men som på ett effektivt sätt spelar på strängarna för åsikter som kritiserar ett politiskt etablissemang som allt mer försvunnit från folket. Att det just råkar vara etablissemanget - näringslivets politiska representanter - som mest effektivt spelar på strängarna hör till samtidens stora ironiska tragedi. Etablissemanget räddar sig själv genom att kritisera sig själv.

Högern kommer att fortsätta att verka för en byråkratisering av samhället och en successiv avveckling av den politiska demokratin till en marknadsdiktatur. Den kommer att fortsätta den borgerliga individualiseringen för att minska individens möjligheter och förutsättningar, för att öka klassamhällets uppdelning av människan. Därav borde den politiska vänstern snarast vända sin taktik till att återigen prata mer om folket och utifrån deras perspektiv, detta kan endast göras genom att utmana den totala borgerliga hegemoni på massmedias arenor.

Vi borde bli mer aktiva på sociala medier, och som C H Hermansson påpekar i Flamman satsa på en morgontidning som ägs av arbetarrörelsen och som är för hela landet. Endast då kan arbetarrörelsen på allvar utmana den borgerliga hegemonin och det politiska etablissemanget.Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Signerat Kjellberg, SKP
Media: Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com