Sidor

onsdag 13 oktober 2010

Nyliberal-maoisterna


Det är en hel del funderingar som kommer upp i ens tankar när man läser Per Gudmundsons livsreflektion kring ultraradikala maoister på 70-80-talet, som idag tvärvänt till ultraborgerliga nyliberaler. Länge har man funderat på vart alla dessa radikala unga människor tog vägen. Med Gudmundsons hjälp får vi nu alltså veta att Jörgen Widsell, den maoist som var en del av det "benhårda maoistiska gäng som drev tidningen Gnistan", blivit en nyliberal frälsare kring ärkekapitalisten Jan Stenbeck.

Att kapitalismens immanenta tillväxt- & industriella utvecklingskraft är en stor del av marxismens analys av det kapitalistiska samhället verkar dessa före detta maoister (och Per Gudmundson) ha glömt. Kinas enorma tillväxt skall på ett mystiskt vis tas som ett bevis för att marxismen har fel - när den har rätt. Det får mig att på allvar ifrågasätta på vilket sätt den marxistiska skolningen skedde i den svenska maoistiska rörelsen. Det verkar mer som att drivkraften var grundat i någon flummig allmänhumanism, som idag lika gärna finner sitt hem hos den nyliberala frälsningsreligionen.Intressant?
Bloggat: Marios blogg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Vart tog de vägen? - Tja, en del mötte jag i demonstrationen mot Sveriges krig i Afghanistan som hölls i lördags. Still crazy after all these years.

Magnus Göransson sa...

Gamla nyheter, Loke.

Men när du frågar var "alla dessa radikala människor" tog vägen, så frestas jag att svara med René Goscinny: "Hela Gallien? Nej..."

Många jag lärde känna de där åren (i just det partiet) finns kvar, som enskilda socialister, som kritiskt tänkande individer och som aktiva och medlemmar i rörelser och organisationer. Personer som Jörgen Widsell och andra, som tagit hissen upp med radikala rörelser och som bytt tillhörighet när rörelserna falnat har alltid funnits.

Men det är inte de som räknas vid dagens slut.

L. O. K. Ejnermark sa...

Björn:

Va bra! Det glädjer mig, ibland i mörkret blir jag deppig och tror att alla radikala från förr blivit kapitalets apologeter.

L. O. K. Ejnermark sa...

Magnus:

"det är inte de som räknas vid dagens slut"

Nej, det är nog sant, men det är de som hindrar oss och det är de som syns. Nu kanske jag är isolerad rent geografiskt för att se gamla radikala i diverse solidaritetsorganisationer. En räv som återigen kommit upp i dagsljuset var glädjande Sköld Peter Matthis som var med i en jättebra intervju i Flamman om Falluja.

Anonym sa...

Ett tips för att motverka isolering och deppighet. Gå med i Iraksolidariet och/eller Afghanistansolidaritet. För den senare skicka 150 kr,75 kr för stud till plusgiro 33 13 24-4.
Då fås Afghanistan,nu 4 ggr/år och Nyhetsbrev varannan vecka via e-mail.
Sixten Andréasson
PS. Inte bara gamla rävar är med.DS

L. O. K. Ejnermark sa...

Sixten Andréasson:

Vet du vad. Jag blir genast medlem. :)

PS sa...

Hej Loke!

Vi håller på med ett projektarbete som behandlar ämnet drömsamhällen/utopier. En av frågeställningarna rör individers åsikter kontra de makthavandes. Vi har sökt efter folk från olika delar av Sverige att intervjua genom politiskt orienterade personbloggar, och skulle uppskatta om du ville ställa upp!

Det blir ju i så fall en mail-intervju, så hör gärna av dig till vår mail psprojektarbete@gmail.com om du kan tänka dig att delta, så berättar vi mer. Det vore uppskattat!

Mvh

Max1 sa...

Nej, Kinas utveckling idag mot tidigare tyder verkligen på att kommunismen hade fel. Kina är idag en enpartistat med en kommunistisk paroll för at motivera varför et parti ska hela makten. I realiteten är Kina idag ultraliberalt utan minsta koppling till kommunism. För liberalt faktiskt, ingen hänsyn tas till arbetsskydd, miljöförstöring, mänskliga rättigheter mm. Kina hade en slags kommunism under Mao, med centralplanering mm, vilket resulterade, precis som i Sovjetunionen på 30-talet, i massvält och elände. kommunismens sanna ansikte.

L. O. K. Ejnermark sa...

Max1:

Den stalinistiska centralplaneringen var sannerligen INTE en "slags kommunism". Den svek den kommunistiska idén om att demokratin ska utvecklas och att makten skall utgå ifrån folket - istället skedde centralplaneringen genom ett hierarkiskt byråkratisystem som med tiden blev en cancersvulst på samhället. Detsamma var det tyvärr med Kinas centralplanering som i praktiken var en kopia av Stalinsovjets.

Hade det varit kommunismens sanna ansikte som befann sig i Sovjet och Kina hade inte massvälten och eländet existerat - ty då hade centralplaneringen en kontinuerlig växelverkan med folket genom ett demokratiskt rådsystem.

Fredrik Stampenberger sa...

En annan maoist, Göran Skytte blev kristen högerman, en tredje var Jan Guillou som blev en pinsam deckarförfattare, en fjärde var Robert Aschberg som blev tv-prostituerad i Stenbeckkanalen TV3, en femte var Lill-Pelle Andersson som var med och kläckte idén till den av reklamen våldtagna tidningen Metro.

Småborgerliga människor som dessa kommer i nio fall av tio från överklassen, i likhet med socialfascisten Olof Palme. Inget att beundra och inget att förvånas över. Historien lär oss att en marxist-leninist-maoistisk rörelse endast kan byggas på revolutionär arbetarklass. Därför bygger vi nu kampanjen "3:e generationens kommunistparti", en kampanj för en nutida tillämning av Maos lära och en maoistisk politik.

/Fredrik Stampenberger
MEP(m-l)

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com